fbpx
 

Završio je zagrebački UPSHIFT, a ovo su pobjednici sa zelenim idejama za bolje sutra

Završio je zagrebački UPSHIFT, a ovo su pobjednici sa zelenim idejama za bolje sutra

Proteklog se vikenda održala online trodnevna radionica UPSHIFT za mlade s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije koju provode Ured UNICEF-a u Hrvatskoj i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI). Interaktivna radionica posvećena rješavanju problema iz zaštite okoliša i održivog razvoja privukla je mnoge inovativne srednjoškolce koji su se uhvatili u koštac s rješavanjem problema u svojoj lokalnoj zajednici.

Na radionicu se prijavio 21 tim, a sudjelovalo je deset timova u dobi od 13 do 19 godina iz Zagreba i Zagrebačke županije te su četiri odabrana tima osvojila financijsku podršku od 7.500 kuna, ali i mentorsku podršku za realizaciju vlastite ideje kojom žele donijeti pozitivnu promjenu u svojoj zajednici.

„Energetski sustav 20. stoljeća zasnovan je na spaljivanju fosilnih goriva i cijepanju atoma. Ali ovaj sustav doseže svoje granice. U E.ON-u igramo odlučujuću ulogu u neviđenoj transformaciji energetskog svijeta. U tome nam uvelike pomažu naši stručnjaci koji razmišljaju izvan okvira, koji otkrivaju inovativne načine kako svijet budućnosti učiniti energetski održivijim. Zato smo podržali ovu inicijativu jer vjerujemo da uz pravu potporu i usmjeravanje ideje koje smo čuli na ovim radionicama uistinu mogu donijeti pozitivnu promjenu“, izjavio je Andreas Rörig, Predsjednik Uprave E.ON Hrvatska kao glavnog pokrovitelja zagrebačkog izdanja UPSHIFT radionice.

UPSHIFT je trodnevna radionica koja objedinjuje poduzetnički i timski duh, inovativnost i praktična znanja te mentorsku podršku za rješavanje izazova s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici, a kako bi sudjelovali u radionici, mladi sami okupljaju svoje timove od tri do pet članova te u prijavi opisuju problem koji žele riješiti.

Odabrani timovi su…

Tim 4: Iva M., Noa Vjekoslava L., Dominik P., Zvonimir Slavko P. i Antonio M. iz Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti koji će se posvetiti problemu dehumaniziranih učioničkih prostora u školi.

Tim 5: Marija B., Lea Mia S. i Josipa M. iz III. Gimnazije Zagreb koji će se baviti problemom zagađenja zraka u Zagrebu.

Tim 8: Jan F., Gabriela D., Maria Paula K., Lucia B., Luka M.S. iz Škole za modu i dizajn Zagreb koji će nastojati riješiti problem brze mode u tekstilnoj industriji.

Tim 9: Kiara P., Diego A., Roko S.L., Luna A. iz Prve privatne gimnazije Zagreb koji kreću u misiju ZaZeleni Zagreb.

Cilj radionice je suradnja mladih i mentora koji im prenose nova znanja i vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema po metodi design-thinkinga te samostalno kreiranje pozitivne promjene u društvu.

Više informacija o UNICEF-ovom programu ZABUM – Za budućnost mladih i UPSHIFT radionicama potražite na dostupnim kanalima: Facebooku i Instagramu.