fbpx
 

Zagrebački UPSHIFT timovi pred velikim izazovima: ‘Najveći nam je izazov dokazati ljudima da je vrlo važno štititi prirodu prije nego što bude prekasno’

Zagrebački UPSHIFT timovi pred velikim izazovima: ‘Najveći nam je izazov dokazati ljudima da je vrlo važno štititi prirodu prije nego što bude prekasno’

Tijekom drugog dana online UPSHIFT radionice za mlade iz Zagreba i Zagrebačke županije, timovi su se suočili s novim koracima u planiranju svojih projekata. Osim što su morali oblikovati koncept i osmisliti priče korisnika, došlo je vrijeme i za prototipiranje, a kroz sve su ih vodili ZABUM mentori.

Dok iščekuju današnje predstavljanje ideje, pitali smo neke od njih da nam daju osvrt na sudjelovanje na radionici i s kojim izazovima se suočavaju pri realizaciji svojih zelenih rješenja za bolju budućnost lokalne zajednice.

‘Najveći izazov za nas u projektu je kako ćemo dokazati ljudima da je vrlo važno štititi prirodu oko nas prije nego što bude prekasno’, priznali su UPSHIFTOVCI iz Gornjogradske gimnazije koji su se fokusirali na poboljšanje ekološkog stanja jezera Črnomerec.

Tim 2, Gornjogradska gimnazija

‘Na UPSHIFTU smo dosad razmatrali zbog čega bi se trebalo očistiti, tko bi sve sudjelovao i kako bi se saznalo o tom zapuštenom jezeru. Našim smo projektom došli smo do odluka koje bi nam mogle pomoći u njegovom daljnjem ostvarenju i mogućnosti izvedbe’, poručili su.

Za razliku od njih, tim iz Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti bavi se problemom dehumanizacije školskih prostora.

‘Problem kojim se bavimo je dehumanizacija školskih prostora zbog premalo biljaka u njima. Ovim projektom želimo postići ugodniji osjećaj u učionicama i poboljšanje koncentracije kod učenika’, rekli su te dodali: ‘Najzanimljivija stvar u projektu nam je bila izrada persone, jer smo ju morali sami izmisliti te nam je to dalo slobodu’.

Tim 4, Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti

Glavni izazov za njih je, kažu, realizacija samog projekta.

Međutim, UPSHIFTOVCI iz Prve privatne gimnazije našli su se u drugačijoj situaciji.

‘Najveći izazov za nas je bilo rješavanje nekih potproblema na koje isprva nismo obraćali pažnju’, kazali su. Oni se, naime, bave problemom nedostatkom zelenih površina u centru grada Zagreba i svojim projektom žele motivirati ljude da nešto poduzmu.

‘Taj problem također obuhvaća više malih problema za koje ljudi ne znaju korijen, tako da ih želimo educirati o samom problemu i kako na male načine mogu doprinijeti njegovom rješavanju’, pojasnili su nam ohrabreno te opisali što su na UPSHIFTU dosad naučili.

‘Do sada smo na UPSHIFTU iznijeli razne ideje, a složili smo se oko jedne koja ima edukativnu i estetsku svrhu. Cilj nam je potaknuti ljude i pokazati da ne treba puno kako bi se malo po malo rješavao ovaj problem’, pripomenuli su iz Prve privatne gimnazije te otkrili da bi voljeli napraviti jedan vertikalni vrt u kojem bi svatko mogao doprinijeti sadnjom novog bilja i drveća.

Marljivi UPSHIFTOVCI iz XV. Gimnazije odlučili su se baviti održivim gospodarenjem školskog pribora, ističući kako svojim projektom žele povećati eco-friendly faktor održavanja nastave u svojoj školi.

‘Radili smo na definiranju problema i razumijevanju njegovih uzroka i posljedica. Kroz sate grupnog rada i jačanja naših digitalnih i komunikativnih vještina uspjeli smo razumjeti srž našeg problem te na njega gledati kroz oči onih na koje najviše utječe. Zahvaljujući izvrsnim kreativnim vještinama naših članova svoje smo ideje zatim uspjeli prezentirati na izuzetno zanimljive i relevantne načine, ali koji su ti načini saznati ćete tek danas’, rekle su nam poduzetne djevojke koje će, kao i ostali timovi, posljednji dan radionice predstavljati svoju ideju sudionicima i žiriju.

Tim 6, XV. Gimnazija

‘Sve nam je bilo jako zanimljivo, ali najdraži dio do sada na projektu nam je kreiranje profila koji predstavljaju našu ciljanu grupu, a koje smo napravili prema odgovorima koje smo dobili iz intervjua i upitnika. Online verzija radionice doprinijela je mnogim prednostima prilikom dizajna i realizacije ideje, ali je znatno oduzeo osjećaj povezanosti s mentorom te je oduzeo neki socijalni aspekt projekta’, kazale su na kraju.

Podsjetimo, glavni pokrovitelj radionice je E.ON Hrvatska koji se priključenjem u UNICEF-ov Krug prijatelja djece dodatno angažirao u pokretanju pozitivnih i trajnih društvenih promjena u lokalnoj zajednici.

UPSHIFT je trodnevna radionica koja objedinjuje poduzetnički i timski duh, inovativnost i praktična znanja te mentorsku podršku za rješavanje izazova s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici, a kako bi sudjelovali u radionici, mladi sami okupljaju svoje timove od tri do pet članova te u prijavi opisuju problem koji žele riješiti.

Prijave za zagrebački UPSHIFT trajale su od 26. listopada do 7. studenog, a stručni žiri odabrao je 10 timova koji će na trodnevnoj radionici razvijati rješenja za prepoznate probleme. Sutra, zadnji dan radionice, ćemo doznati koja tri tima osvajaju novčana sredstva u iznosu od 7.500 kuna i mentorsku podršku za realizaciju svojih zelenih rješenja u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.