fbpx
 

ZABUM mentori, mentorice i mentoriranje

ZABUM mentori, mentorice i mentoriranje

Svi naši programi za mlade temelje se na mentoriranju. Tu se najviše može istaknuti radionica UPSHIFT gdje mentori intenzivno, kroz tri dana radionice, rade s dodijeljenim timom.

Mentori nemaju nimalo lak zadatak, a kako sve ide online tako imaju i izazov više a to je kako da se istinski povežu sa svojim timom. Međutim, sve se te prepreke lako prođu jednom kada se svi opuste. Tada i sudionici, ali i mentori shvate da ih čeka jedan super vikend pun smjeha, zabave i učenja.

Najvažniji zadatak naših mentora je da kroz design-thinking metodologiju usmjere svoj tim prema optimalnom rješenju problema kojeg su mladi prijavili. Taj mentorski proces uključujem razradu prijavljenog problema gdje se detaljnije raspravlja o svim uzrocima i posljedicama samog problema. Zatim se kreiraju mape dionika i same persone odnosno specifično se definira prosječan “izmišljeni” korisnik koji predstavlja cijelu ciljnu skupinu. Puno vremena mentori i sudionicu provedu na razmišljanju i predlaganju potencijalnih rješenja problema gdje se za najbolju ideju izrađuje prototip. Zadnji koraci prije same prezentacije rješenja pred žirijem ostavljeni su za izradu održivosti samog projekta te izradu financijskog plana.

UPSHIFT je intenzivan vikend i za mentore i za sudionike gdje od deset timova, koji prolaze radionicu, njih pet dobiva financijsku podršku u iznosu od 15.000 kuna i daljnje tromjesečno mentoriranje za što bolju realizaciju samog projekta. Ali svi timovi mogu reći da su zapravo dobili neke vrijedne vještine i poznanstva koja će im biti vrijedna u njihovom daljnjem obrazovanju, poslu a i životu. 

Nakon svake radionice UPSHIFT šaljemo anonimnu anketu svim sudionicima i ovo su neki od rezultata s posljednje radionice UPSHIFT:

• 87% sudionika/ca smatra da su na radionici UPSHIFT naučili mnogo korisnih stvari te da im je bilo zabavno

• 80%  sudionika/ca smatra da su na radionici UPSHIFT stekli nove vještine koje će im pomoći u poslu ili životu

• 100% sudionika/ca smatra da su se mentori na radionici UPSHIFT potrudili da radionica bude zabavna

• 83% sudionika/ca bi preporučilo radionicu UPSHIFT svojim prijateljima/cama

Slijedeća radionica UPSHIFT rezervirana je za mlade iz Šibensko-kninske i Zadarske županije. Prijavi se ovdje.