fbpx

Uspješno završena UPSHIFT radionica za mlade iz Sisačko-moslavačke županije!

Uspješno završena UPSHIFT radionica za mlade iz Sisačko-moslavačke županije!

U periodu od 19. do 21. siječnja 2024. godine, Udruga IKS provela je drugu UPSHIFT radionicu u Orahovici u sklopu UNICEF-ovog programa ZABUM – Za Budućnost Mladih, namijenjenu mladima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Svoje projektne ideje razvijalo je 11 učeničkih timova iz osnovnih i srednjih škola: Srednja škola Novska, Srednja škola Topusko, Srednja strukovna škola Sisak, Srednja škola Viktorovac Sisak, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića iz Petrinje te Osnovna škola Sela.

Tim 1 iz SŠ Novska (Elena M., Lucija K., Patricia D., Rada M.) sa svojom mentoricom Gordanom Grabovac radio je na važnoj temi informatičkog opismenjavanja starijih osoba s područja Novske.

Tim 2 iz OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje (Korina Ć., Tea P., Petra B., Ira O., Petra F. F.) sa svojom mentoricom Snježanom Ljubojević razvijao je prijedlog rješenja za nedostatak prostora unutar škole kako bi učenici mogli kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme.

Tim 3 iz OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje (Alen Ć., Leon Č., Marko R.) radio je na ideji uređenja školskog igrališta te je uz pomoć mentora Danijela Kolarca osmislio sadržaj koji bi ponovno privukao veći broj djece na igralište.

Tim 4 iz OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje (Nela V., Lana G., Dea C., Karlo R., Petra B.) s mentoricom Tesom Komlinović radio je na strategiji čišćenja i sprečavanja odlaganja otpada na ilegalnom odlagalištu u Petrinji.

Tim 5 iz SŠ Topusko i Srednje strukovne škole Sisak (Marijana B., David I., Lucijan M.), uz podršku mentorice Sabine Stipanec Grgić, prepoznao je problem nedostatka informiranosti mladih osoba pri prelasku iz osnovne u srednju školu te je pripremio projekt za razvoj digitalnog priručnika o internet bankarstvu, pravima i obvezama mladih, portalu e-Građanin itd.

Tim 6 iz SŠ Viktorovac iz Siska (Lucija B., Magda H., Leon D., Lara J.), kao budući medicinari, primijetili su nedostatak opremljenosti ambulanti za djecu i mlade te su uz pomoć mentorice Tanje Vadle razradili metodologiju kako prostorije ambulanti, a posebno čekaonice, učiniti zabavnim i kreativnim okruženjem za djecu i mlade.

Tim 7 iz OŠ Sela (Ozana M., Marija M., Jana H., Magdalena L.), u nedostatku prostora za druženje izvan školskih prostora, s mentoricom Ivom Toš, radio je na ideji uređenja javnog prostora u Selima kao zabavnog i kreativnog mjesta za djecu i mlade.

Tim 8 iz SŠ Novska (Jakov J., Martina S., Luka Č., Stella D.) identificirao je problem nedostatka čitateljske aktivnosti i nedostupnosti novih izdanja klasika zanimljivih naslova, te je sa svojom mentoricom Nadjom Matešić detaljno razradio ideju “ormara za razmjenu knjiga” u koji građani mogu odložiti pročitane naslove ili posuditi one koji ih zanimaju.

Tim 9 iz OŠ Dvor (Iris Viktorija A., Marko Lj., Kristian P., Mila J., Mila M.), uz pomoć mentorice Melite Resanović, pripremao je projektni prijedlog koji bi pridonio stvaranju sadržaja za igru i druženje za djecu i mlade na području općine Dvor.

Tim 10 iz OŠ Dvor (Ivana C., Mihaela P., Noa J., Lorena S., Marko S.), s mentoricom Mateom Marić, bavio se idejom stvaranja prostora u školi koji bi imao namjenu “dnevnog boravka”, gdje bi učenici mogli provoditi svoje vrijeme dok čekaju prijevoz kući.

Tim 11 iz SŠ Viktorovac iz Siska (Emma B., Iva M., Marino K., Tihomir K.),  uz podršku mentorice Marijane Bionde, pripremio je prijedlog za uvođenje svakodnevne zdrave prehrane učenika u svojoj školi koji uključuje smjerove kuhara i konobara koji bi tome pridonijeli u sklopu obvezne praktične nastave.

Budući su neki timovi predložili manje proračune za provedbu svojih projekata od predviđenih, žiri je odlučio mentorsku i financijsku podršku pružiti čak 5 pobjedničkih timova:

Tim 1 (Elena M., Lucija K., Patricia D., Rada M.) i Tim 8 iz SŠ Novska (Jakov J., Martina S., Luka Č., Stella D.) iz SŠ Novska će uz pomoć dionika iz lokalne zajednice provoditi informatičko opismenjavanje starijih osoba na području općine Novska, ali će uključiti i postavljanje „ormara za razmjenu knjiga“ kao neizostavan element cjeloživotnog učenja i međugeneracijske solidarnosti.

Tim 2 (Korina Ć., Tea P., Petra B., Ira O., Petra F. F.) i Tim 4 (Nela V., Lana G., Dea C., Karlo R., Petra B.) iz OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje će uz podršku škole urediti prostor za kvalitetno provođenje slobodnog vremena učenika u prostoru škole, ali će u svoje aktivnosti uključiti i organizaciju volonterskih akcija koje pridonose uređenju školskog dvorišta i sprječavanju stvaranja ilegalnih odlagališta otpada.

Tim 5 iz SŠ Topusko i Srednje strukovne škole Sisak (Marijana B., David I., Lucijan M.) će svoj prijedlog o stvaranju digitalnog priručnika za bolju informiranost djece i mladih dodatno razraditi u suradnji sa Savjetom mladih SMŽ kako bi “vlasništvo” nad samim priručnikom i njegovo ažuriranje “ostavili” narednim generacijama.

Tim 6 iz SŠ Viktorovac iz Siska (Lucija B., Magda H., Leon D., Lara J.) će uz pomoć dodijeljene financijske pomoći oplemeniti i urediti prostor jedne ambulante za djecu i mlade u Sisku te na taj način pružiti dobar primjer ostalim ambulantama i pozvati ih da ovu praksu primjene  i u svojim prostorima.

Tim 9 (Iris Viktorija A., Marko Lj., Kristian P., Mila J., Mila M.) i Tim 10 (Ivana C., Mihaela P., Noa J., Lorena S., Marko S.) iz OŠ Dvor, uredit će školski prostor za “dnevni boravak” u kojem će učenici moći provoditi slobodno vrijeme, ali će taj prostor koristiti i za organizaciju sadržaja za djecu i mlade nakon redovne nastave.

Vikend u Orahovici donio je svim sudionicima puno zabave, novih prijateljstava, znanja i timskog rada u nastojanjima da svoje zajednice učine boljim mjestima za život.

Više informacija o UNICEF-ovom programu ZABUM – Za budućnost mladih i UPSHIFT radionicama potražite na dostupnim kanalima: Faceboku i Instagramu.

Tags:
,