fbpx
 

Prvi UPSHIFT za Istarsku i Primorsko-goransku županiju je u tijeku: Učenici žele riješiti probleme zagađenosti okoliša, niskog životnog standarda beskućnika, slabog interesa za poljoprivredu…

Prvi UPSHIFT za Istarsku i Primorsko-goransku županiju je u tijeku: Učenici žele riješiti probleme zagađenosti okoliša, niskog životnog standarda beskućnika, slabog interesa za poljoprivredu…

Jučer je započela online UPSHIFT radionica za mlade iz Istarske i Primorsko-goranske županije. Ukupno 10 timova mladih koji ukupno broje 30 sudionika započeli su s oblikovanjem svojih ideja za boljitak lokalne zajednice sa ZABUM mentorima. Drugi dan intenzivne design-thinking radionice se primiče kraju, a sutra ćemo doznati koja će tri tima osvojiti novčane nagrade u iznosu od 7.500 kuna za lansiranje vlastitih ideja.

Na ovom izdanju UPSHIFT-a, prvog u Istarskog i Primorsko-goranskoj županiji, učenici su se odlučili posvetiti različitim izazovima u svojim zajednicama. 

Timovi s puno različitih ideja

Stoga je Tim 2 odlučio doskočiti problemu zagađenja rječice ponornice Pazinčice, ali i kako konkretno zamijeniti upotrebu plastike.

“Često nailazimo na zagađenost u okolišu, ostavljanjem raznih otpadaka u prirodi i htjeli bismo osvijestiti stanovništvo o tome. Također, budući da je plastika još uvijek najveći problem, htjeli bismo dodatno osvijestiti okolinu o štetnosti plastike i načinima smanjivanja korištenja plastike u životu”, kaže Tim 2, inače učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina.

S druge strane, Tim 3 želi osnažiti interes za rad u poljoprivredi. “Ima malo poljoprivrednika pa bi smo htjeli reklamirati i potaknuti rad u poljoprivredi”, kazali su osnovnoškolci iz Osnovne škole Vladimira Nazora, PŠ Karojba koji tvrde da su na radionici iskusili i saznali nešto novo.

“Najzanimljivija nam je breakout soba i kada smo radili brain storming“, dodali su za kraj.

Njihovi kolege iz Pule iz Osnovne škole Kaštanjer, Tim 4, svojim rješenjem žele potaknuti korištenje alternativnih načina prijevoza u gradu.

“Problem je posebno naglašen u vrijeme ljetnih mjeseci kada je grad prenapučen zbog velikog broja turista koji u njega stižu. Stoga, plan je osmisliti promociju takvog programa koja bi za cilj imala osvijestiti stanovništvo, a i sam grad pomoću radionice ili kampanje koja bi promicala alternativni način prometovanja, a uz to i zdraviji način života”, rekli su.

Savjesni učenici iz Osnovne škole Vladimir Nazor iz Vrsara ističu se brigom o okolišu. U njemu su primjetili problem odlaganja plastičnog otpada te imaju jasan cilj.

“Plan je smisliti edukaciju ili radionicu koja bi uključivala pokuse s razgrađivanjem plastike u morskoj vodi kako bi se što jasnije ukazalo na probleme koje ona može nanijeti okolišu. U tu radionicu mogu se uključiti znanstvenici iz neposredne okoline (suradnja sa Centrom za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju), kao i nastavnici iz osnovne škole Vladimir Nazor, Vrsar, koji se bave tim područjem, ali i svi ostali zainteresirani sudionici”, predložio je mladi Tim 5 iz Vrsara.

Za veće dostojanstvo i manju stigmatizaciju beskućnika želi se pobrinuti Tim 6 iz Prve riječke hrvatske gimnazije.

“Kao i svaki grad u Hrvatskoj, i Rijeka ima beskućnike. Budući da se nalazimo u samom centru grada, svakog dana na putu u školu i iz nje ih gledamo kako se doslovce golim rukama bore za život. Naime, plastične i staklene boce su njihov način preživljavanja, a dolazak do njih je…pa recimo neugodan. Uglavnom goloručke kopaju po kontejnerima i skupljaju povratnu ambalažu da zarade bar za jelo. Ne samo da na taj način ugrožavaju svoje zdravlje, nego se znatno povećava jaz između ˝ostalih˝ i njih”, istaknuli su gimnazijalci kojima je želja izraditi posebne kontejnere u kojima bi se odlagala ambalaža za beskućnike.

Učenici žele poboljšati kvalitetu nastave te odnos djece i roditelja

Ostatak timova bavi se problemom razbacivanja viškom hrane, odnosno pekarskih proizvoda te žele postaviti posebne kontejnere po gradu Pazinu koji bi služio za odlaganje starog kruha. (Tim 7: Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, Pazin.)

Neki su se odlučili posvetiti otežanoj komunikaciji djeteta i roditelja s ciljem da djeca otvorenije pristupaju roditeljima s problemima bez straha od reakcije ili neshvaćanja.
(Tim 8: Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin, PŠ Lupoglav )

S obzirom na potrebu za odlaskom u vježbeničke tvrtke koja im je oblikovana stručnim predmetom “Vježbenička tvrtka”, učenici Ekonomske škole iz Pule žele poboljšati praktično iskustvo na tom predmetu.
(Tim 9: Ekonomska škola Pula)

Posljednji tim dolazi iz Rijeke i želi urediti prostor kraj škole koji će učenicima osigurati ugodan boravak i mjesto za druženje, a koje nedostaje jer je postavljeno 7 kontejnera za smeće na popularnom okupljalištu učenika “Baza”. (Tim 10:Prva riječka hrvatska gimnazija)

Podsjetimo, Cilj je programa UPSHIFT potaknuti razvijanje poduzetničkih vještina i osnažiti mlade kao nositelje društvenih promjena u kreiranju rješenja za izazove u svojim zajednicama, a provodi se u okviru UNICEF-ovog programa za adolescente i mlade ZABUM – za budućnost mladih, u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI). Mladi u programu stječu nova znanja i razvijaju vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema, a najbolji timski projekti dobivaju financijsku i mentorsku podršku za realizaciju svojih ideja.