fbpx
 

U subotu kreće UPSHIFT u tri slavonske županije, timovi su odabrani i spremni za radionicu

U subotu kreće UPSHIFT u tri slavonske županije, timovi su odabrani i spremni za radionicu

Ovog vikenda počinje nova online UPSHIFT radionica za deset timova učenika osnovnih i srednjih škola triju slavonskih županija: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Radionica će trajati do ponedjeljka 14. Ožujka kada će svi timovi prezentirati svoje UPSHIFT ideje pred žirijem.

Bave se važnim problemima

Motivirani za promjenama u svojim lokalnim zajednicama, timovi iz slavonskih županija odlučili su se posvetiti problemima poput zagađenja rijeka, manjka kretanja, vršnjačkog nasilja, prevelike upotrebe ekrana među adolescentima, nedostatne komunikacije između roditelja i djece, neinformiranosti učenika o upisima u srednju školu, iskrivljenoj slici vlastite ljepote, dugotrajnog sjedenja i premalo fizičke aktivnosti, brige za pse lutalice te manjka provođenja vremena na otvorenom.

Tko su timovi?

Za ovu UPSHIFT radionicu stiglo je 16 prijava, a kao stručni žiri je odlučio kojih 10 timova ide dalje:

Tim 1: David K., Matea L. i Noa D. iz Tehničke škole Ruđera Boškovića, Vinkovci.
Tim 2: Ivana R., Marta K., Mihaela G. i Maja J. iz Srednje medicinske škole, Slavonski Brod.
Tim 3: Noa D., Jan B., Jakov P., Ante B. iz II. gimnazije u Osijeku.
Tim 4: Laura R., Gabriela B., Željko B., Melani J. i Petra Š. Iz Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu.
Tim 5: Dora S., Lara K., Paula P., Florijan H., Ivan P. iz Srednje škole Donji Miholjac.
Tim 6: Luka B., Borna G., Mihael N. i Benjamin B. iz Srednje škole Donji Miholjac.
Tim 7: Lana L., Petra K., Anja D., Matija J., Viktorija B. iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod.
Tim 8: Petra R., Lea U., Vanesa T., Luna U. iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek i III. Gimnazije Osijek.
Tim 9: Lejla P., Nora K., Sara M. i Katrin H. iz Gimnazije Vukovar.
Tim 10: Tena B., Jovana B., Sara S., Sara P. iz Osnovne škole Bijelo Brdo.

Ulaže se u projekte za mlade

U protekloj godini, na UPSHIFT programu sudjelovalo je 300 mladih iz 19 županija. Osmislili su čak 60 projekata, od kojih je 27 ideja dobilo priliku za daljnji razvoj i provedbu u lokalnim zajednicama, a UNICEF je u realizaciju projekata mladih u 2021. godini uložio 315.000 kuna. Timovi mladih osmislili su inovativna rješenja za probleme u svojim lokalnim zajednicama i projekte društvenog poduzetništva koji su obuhvatili brojna područja, poput obrazovanja, inkluzije putem kulture dijaloga, vršnjačkog nasilja, borbe protiv diskriminacije, mentalnog zdravlja, međugeneracijske solidarnosti, sigurnosti u prometu, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Cilj je programa UPSHIFT potaknuti razvijanje poduzetničkih vještina i osnažiti mlade kao nositelje društvenih promjena u kreiranju rješenja za izazove u svojim zajednicama, a provodi se u okviru UNICEF-ovog programa za adolescente i mlade ZABUM – za budućnost mladih, u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI).

Mladi u programu stječu nova znanja i razvijaju vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema, a najbolji timski projekti dobivaju financijsku i mentorsku podršku za realizaciju svojih ideja.