fbpx
 

U redu je osjećati se loše

U redu je osjećati se loše

Kako si danas?

Svaki odgovor na gore navedeno pitanje je skroz ok. Nemoj da te društvene mreže ili neki lažno pozitivan razgovor utjehe od strane bliskih osoba (koji sigurno imaju najbolje namjere) uvjere da su samo pozitivni odgovori prihvatljivi.

Potresi u Hrvatskoj, pandemija koronavirusa koja i dalje traje te nesigurnost kada će se sve vratiti “na staro” mogu u svima nama pobuditi emocije straha, anksioznosti, nesigurnosti, tuge, ljutnje…

I to je ok! Ali što možeš napraviti da preuzmeš kontrolu nad tim negativnim emocijama i usmjeriš tu energiju u nešto pozitivno? Mi imamo par savjeta:

1. Iskreni razgovori s prijateljima

Iako su sva druženja jako ograničena, ništa te ne ometa da svaki dan nazoveš najboljeg frenda ili frendicu i međusobno podijelite kako vam je prošao dan, kako ste se osjećali ili pričate o vašim internim stvarima.

2. Tjelovježba

Svi ti negativni osjećaji stvaraju puno energije u ljudskom tijelu. Iskoristi tu energiju za svakodnevnu tjelovježbu. Za početak to može biti samo polusatna šetnja po kvartu i vidjet ćeš koliko ćeš se bolje osjećati.

3. Rutina

Stvori svoju dnevnu rutinu koja će ti biti oslonac u trenucima kada misliš da sve oko tebe ne ide kako bi trebalo. Dnevna rutina može sadržavati sljedeće: vrijeme kada se budiš i odlaziš na spavanje, vrijeme za čitanje knjige, nekorištenje društvenih mreža iza 20 sati…

4. San

San je jako bitan za dobro mentalno zdravlje! Nemoj zaboraviti spavati između 7 i 8 sati dnevno.

Tijekom veljače i ožujka ćemo organizirat tri povezane online radionice na temu mentalnog zdravlja mladih. Na tim radionicama dobit ćeš konkretne alate kako se nositi sa svojim emocijama. Uskoro ti donosimo više informacija o prijavama i terminima.

Ako već duže vrijeme osjećaš anksioznost, strah, tugu, ljutnju i ne možeš sam/a izaći na kraj s tim emocijama, preporučamo ti da popričaš sa stručnom osobom koja će ti svojim znanjem i diskrecijom znati dati valjanu informaciju kako bi došao/la do odgovora za kojima tragaš. U nastavku ti donosimo poveznicu na popis s kontaktima organizacija, institucija i udruga kojima se možeš obratiti za podršku i pomoć. Bitno je da potražiš stručnu pomoć kada ti je potrebna: https://pukotine.hr/podrska

Na platformi PUKOTINE možeš pročitati članke stručnjaka i mladih te kako su oni proživjeli potres, kako se nositi s raznim emocijama, o smislu i svrsi života… možda ćeš i tamo pronaći svoje odgovore. Zalijepi se za PUKOTINE.