fbpx
 

U Međimurskoj županiji održana UPSHIFT radionica, a ovi timovi su osvojili novčana sredstva i mentorsku podršku

U Međimurskoj županiji održana UPSHIFT radionica, a ovi timovi su osvojili novčana sredstva i mentorsku podršku

U srcu Međimurja, od 8. do 10. listopada održala se trodnevna radionica za mlade UPSHIFT, koju provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI), u sklopu aktivnosti pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete, financiranog sredstvima Europske unije. 

Na radionici je sudjelovalo 10 timova mladih u dobi od 13 do 19 godina iz Međimurske županije dok je šest odabranih timova osvojilo financijsku podršku od 7.500 kuna te mentorsku podršku za realizaciju vlastite ideje kojom žele donijeti pozitivnu promjenu u svojoj lokalnoj zajednici. 

Tim 1: Ema H., Valentina I. i Elvira O. žele postaviti informativnu ploču u romskom naselju u Pribislavcu radi lakšeg informiranja roditelja romske djece o nastavnim i izvannastavnim aktivnostima.

Tim 3: Kristina O., Klaudija B., David O. i Dario H. žele urediti neiskorišteni prostor za učenje u romskom naselju Orehovica.

Tim 6: Lara B., Hana K., Ena K., Hana R. i Nela P. žele smanjiti diskriminaciju u III. OŠ Čakovec.

Tim 7:  Fran Š., Petar H., Tin F. i Luka K. žele riješiti problem energetske neučinkovitosti Srednje škole Čakovec

Tim 8: Dina A., Ana J., Lea D., Greta S. i Sara C. žele izraditi poučnu stazu od škole do ribnjaka Vrba.

Tim 9: Nera H., Josip Z., Marija D., Nina P. i Bojan H. žele smanjiti odustajanje mladih romske populacije od srednjoškolskog obrazovanja.

“Nikad se nisam bolje osjećala! Jako sam ponosna na svoj tim koji će preurediti neiskorišteni prostor u učionicu, koji će Romi moći koristiti za pisanje domaćih zadaća i učenje te igranje društvenih igara. Prvo planiramo proslaviti pobjedu, a onda počinjemo s pripremama. Tu će nam pomoći naša mentorica Marina Horvat iz udruge Romske organizacije mladih Hrvatske i Siniša Musić, ali i naša načelnica”, rekla je zadovoljno Kristina iz Tima 3.

UPSHIFT je dio aktivnosti u sklopu pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete, točnije Faze III: „Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“ koji provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s implementacijskim partnerima u Međimurskoj županiji, a financiran je  sredstvima Europske unije. UPSHIFT je trodnevna radionica koja objedinjuje poduzetnički i timski duh, inovativnost i praktična znanja te mentorsku podršku za rješavanje izazova s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici, a kako bi sudjelovali u radionici, mladi sami okupljaju timove od tri do pet članova te u prijavi opisuju problem koji žele riješiti. 

UPSHIFT zajednički provode  Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije u okviru jedinstvenog programa za mlade i adolescente ZABUM – Za budućnost mladih, a cilj radionice je suradnja mladih i mentora koji im prenose nova znanja i vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema po metodi design-thinkinga te samostalno kreiranje pozitivne promjene u društvu.

Više o pilot-programu EU Jamstvo za svako dijete pronađite ovdje.

ZABUM INSTAGRAM AD (2)