fbpx
 

Slavonski UPSHIFT: Timovi rješavaju probleme zagađenja vode, pretilosti, navika čitanja kod adolescenata, verbalnog nasilja…

Slavonski UPSHIFT: Timovi rješavaju probleme zagađenja vode, pretilosti, navika čitanja kod adolescenata, verbalnog nasilja…

Drugo izdanje ovogodišnjeg UPSHIFT programa okupilo je deset timova iz triju slavonskih županija. Ukupno je stiglo 16 timskih prijava za sudjelovanje, a na radionici koju drugu godinu zaredom provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije sudjeluje 41 učenik iz jedne osnovne i sedam različitih srednjih škola iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

Sudionici radionice ovog su vikenda krenuli s radionicom na kojoj će sa ZABUM mentorima raditi na problemima s kojima se suočavaju u lokalnim zajednicama. Do ponedjeljka će pokušati doći do kreativnog rješenja kojim će ostvariti pozitivnu promjenu u svojoj zajednici te ujedno postati liderima koji se uspješno suočavaju s izazovima.

Odlučili smo zaviriti u prijave naših UPSHIFT timova koji su u njima otkrili kojim bi se problemom bavili. 

Zagađenje voda, pretilost, vršnjačko nasilje…


–  Kada se govori o globalnom zatopljenju, o zagađenju okoliša, zraka…ne govori se baš o
zagađenju vode – započinje Tim 1 iz Vinkovaca. 

Tim 1

– Ne kažemo da se ne priča uopće, ali priča se jako malo. Svjesni smo da u vodi postoji jedan poseban živi svijet kojeg čine ribe, školjke, pa i biljke kojima se hrane.. A sada zamislite što bude s njima kada čovjek zagadi cijeli njihov dom! – upozoravaju na samom početku i kao primjer uzimaju poznatu vinkovačku rijeku Bosut.

– Bosut je prije dosta godina bio izrazito čist kao jedna rijeka. Mogao si plivati u njemu, sigurno ploviti po njemu i slično… A danas? Danas je to rijeka užasa! Baš kao i jezero Banja. Problem su, logično, ljudi. Zašto? Pa, normalno, zato što svašta bacaju u vodu. Ali, nije samo to – ističu Vinkovčani. 

– Danas tvornice koje su u okolini Vinkovaca priključene su na odvod koji VODI U RIJEKU. To je jednostavno krivo i bolesno. Svoj toksični, smrdljivi otpad bacaju i ostavljaju po rijeci te s time mijenjaju i pogoršavaju cijeli sistem vode – zgroženi su učenici Tehničke škole Ruđer Bošković iz Vinkovaca koji su si zadali jasan cilj na UPSHIF radionici – doći do rješenja za zagađenje voda!

Tim 2 dolazi iz susjedne županije, Brodsko-posavske, a odlučio se baviti problemom pretilosti djece. 

Tim 2

– Istraživanja su pokazala da imamo sve veći broj pretile djece. Pretilost nosi ozbiljne zdravstvene probleme. Problemi zahvaćaju krvožilni sustav, sustav za pokretanje, disanje, endokrini sustav, ali isto tako djeluje negativno na psihološko stanje djeteta – kažu učenice Srednje medicinske škole Slavonski Brod koje radi na rješenju za uzroke poput manjka kretanja, nezdrave prehrane te neiskorištenog vremena.

Tim iz II. Gimnazije Osijek zamijetio je da sve manje mladih čita knjige, zbog prečeste konzumacije ekrana. 

– Zbog ekrana koje svakodnevno koristimo, mladi sve manje čitaju, a sve više klikaju, što postaje problem za njihov daljnji intelektualni razvoj. U knjižnicama ne viđamo tinejđere, osim kada su u pitanju lektire. To je zapravo odraz lijenosti koja je posljedica prevelike upotrebe ekrana i manjak vremena za čitanje kvalitetne literature koja može biti književnost, poezija, ali i knjige koje obrazuju mlade o pravom svijetu o kojem se toliko ne uči u školama – kaže nam Tim 3 koji će raditi na poticanju mladih na čitanje

– Uspijemo li nekako iskombinirati problem manjka čitanja kod adolescenata kao i nesigurnosti pri odabiru zanimanja zapravo ga se može, kao što je već rečeno, riješiti na isti način. Poticanjem mladih na čitanje! – govore osječki gimnazijalci.

Na probleme vršnjačkog nasilja probat će djelovati Tim 4 iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod čiji članovi na temelju vlastitog iskustva imaju jaku motivaciju za rješavanjem tog problema.

Tim 4

– Vršnjačko verbalno nasilje problem je s kojim se mi i naši prijatelji često susrećemo i postaje polako sve veći problem naše školske zajednice. Ovo je zaključak donesen nakon argumentiranog razgovora u razrednoj zajednici i trenutno nas najviše muči. U razgovor na ovu temu uključilo se najviše učenika u razredu i uzrokovao je burnu raspravu tijekom koje su iznosili vlastiti primjer kad su se osjećali loše jer su im bili upućeni negativni komentari – tvrde nam učenice iz Slavonskog Broda koje žele ukazati na problematiku sankcija za one koji zloupotrebljavaju slobodu govora u stvarnom i virtualnom okruženju, a do kakvog će rješenja doći kao i preostali timovi vidjet ćemo u ponedjeljak, 14. ožujka kada će svoju ideju “pitchirati” stručnom žiriju i probati osvojiti novčana sredstva u iznosu od 7.500 kuna.

O problemima s kojima se bave preostali timovi pročitajte u sutrašnjem blogu, a koji timovi sudjeluju saznajte u našoj prošloj objavi ovdje.