fbpx

Razvijaš li vještine 21. stoljeća?

Razvijaš li vještine 21. stoljeća?

Ubrzane društvene promjene, novi načini razmjene informacija, intenzivan razvoj tehnologije, okolišni izazovi – samo su neke od značajki današnjeg društva, a naposljetku i tržišta, koje ćeš vrlo brzo upoznati.

Kako bi uspješno izgradio svoju budućnost, živeći i radeći u dinamičnom okruženju, ključno je da već sad kreneš razvijati vještine 21. stoljeća.

No, krenimo ispočetka.

Što su uopće vještine?

Vještine predstavljaju naučeno ili stečeno ponašanje. Vještine su sposobnost pojedinca da točno i brzo izvrši određeni zadatak.

Što više razvijaš određenu vještinu, tvoja sposobnost da što točnije izvršiš zadatak, uz minimalnu potrošnju vremena i energije je veća!

Vještine dijelimo na ”meke” i ”tvrde”. Meke vještine su tvoje osobne navike i osobine koje oblikuju način na koji radiš sam ili u timu. Tvrde vještine predstavljaju tvoje tehničko znanje koje stječeš kroz bilo koje životno iskustvo, uključujući obrazovanje ili kasnije karijeru.

No vještine 21. stoljeća, o kojima je ovdje riječ, zapravo su meke vještine. Meke vještine imaju karakteristiku prenosivosti, što znači da ono što naučimo u jednoj životnoj situaciji možemo prenijeti i na drugu.

Vještine za život

Kod prenosivih vještina, naglasak stavljamo na proces, točnije kako se nešto radi, u odnosu na sam sadržaj rada.

Usvajanje vještina za 21. stoljeće pomaže ti postati snalažljivom te sposobnom osobom koja lako odgovora na suvremene društvene izazove.

Neke od vještina za 21. stoljeće su:

🔹 rješavanje problema

🔹 kritičko razmišljanje

🔹 upravljanje emocijama, empatija, komunikacija

🔹 timski rad

🔹 volja za učenjem

🔹 kreativnost

🔹 prilagodljivost

🔹 organizacija

Zašto već sada trebaš razmišljati o razvijanju vještina 21. stoljeća?

Ako želiš ići u korak s brzim promjenama i napretkom, poželjna je visoka razina prilagodljivosti. Određena zanimanja koja su postojala prije 20 godina, više ne postoje jer se većina poslova automatizirala. Ljudi su bili primorani usvojiti nova znanja, kako bi bili u korak s promjenama. Upravo pri učenju novog tehničkog znanja, pomogle su im njihove meke vještine kako bi što lakše savladali i prilagodili se novonastaloj situaciji.

Neovisno o tome hoćeš li na svoje životne promjene moći utjecati, ili ipak nećeš, u savladavanju istih, pomoći će ti tvoje meke vještine, na koje ćeš se moći osloniti.

Vještine 21. stoljeća mogu se naučiti, uvježbati i usavršiti te za njihov razvoj – nikada nije kasno!

Kroz program za mlade „ZABUM“ provodimo radionice namijenjene razvoju upravo tih vještina. Prati nas i prijavi se na vrijeme!

Tags: