fbpx
 

Za prvi UPSHIFT u 2022. stiglo 35 prijava s juga Hrvatske, deset timova kreće s radionicom ovaj vikend!

Za prvi UPSHIFT u 2022. stiglo 35 prijava s juga Hrvatske, deset timova kreće s radionicom ovaj vikend!

Ovog vikenda sprema se nova UPSHIFT radionica za mlade s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Za sudjelovanje se prijavilo 35 timova, a stručni žiri je odlučio kojih 10 timova ide dalje:

Oni su:

Tim 1: Lana J., Ivana V., Karmen M., i Petra D. iz Medicinske škole u Dubrovniku.
Tim 2: Ivana D., Dragica C. i Mihaela M. iz Obrtničke i tehničke škole u Dubrovniku.
Tim 3: Stipan P., Karmen D., Maro B., Dora M. i Sara M. iz Prirodoslovne škole u Splitu.
Tim 4: Josipa O., Lucija R. i Josipa B. iz Komercijalno-trgovačke škole u Splitu.
Tim 5: Klara K., Marietta Z. i Lorena S. iz Ekonomske i upravne škole Split.
Tim 6: Petra S., Karmela K., Vanja Š. i Saša Š. iz Osnovne škole Vladimira Nazora u Pločama.
Tim 7: Lana B., Lea J. i Lucija M. i Ekonomske i upravne škole Split.
Tim 8: Lovre K., Lana M. i Danijela K. iz Osnovne škole braće Radića u Bračeviću.
Tim 9: Lukas B., Matea Z., Jure Ante Š. i Šime G. iz Osnovne škole don Lovre Katića 8. u Solinu.
Tim 10: Karla P., Matej J. i Josip T. iz Srednje škole Tina Ujevića u Vrgorcu.

Prva radionica u 2022. godini

Veljača nam donosi prvu ovogodišnju UPSHIFT radionicu na kojoj će mladi timovi željni dobrih promjena u svojoj lokalnoj zajednici raditi na svojim idejama. Projekti kojima će se posvetiti su manjak informacija o upravljanju financijama, edukacija o pravilnom razvrstavanju otpada, volontiranje srednjoškolaca u udrugama civilnog društva, spolni odgoj, vršnjačko nasilje, izrada didaktičkih materijala, osamostaljivanje mladih ljudi iz doma za nezbrinutu djecu nakon 18. godine, osnivanje školske knjižnice, izrada biciklističkih staza te popularizacija sadržaja u lokalnom kinu.

Sudjelovalo više od 270 učenika

U protekloj godini, na UPSHIFT programu sudjelovalo je 300 mladih iz 19 županija. Osmislili su čak 60 projekata, od kojih je 27 ideja dobilo priliku za daljnji razvoj i provedbu u lokalnim zajednicama, a UNICEF je u realizaciju projekata mladih u 2021. godini uložio 315.000 kuna. Timovi mladih osmislili su inovativna rješenja za probleme u svojim lokalnim zajednicama i projekte društvenog poduzetništva koji su obuhvatili brojna područja, poput obrazovanja, inkluzije putem kulture dijaloga, vršnjačkog nasilja, borbe protiv diskriminacije, mentalnog zdravlja, međugeneracijske solidarnosti, sigurnosti u prometu, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Cilj je programa UPSHIFT potaknuti razvijanje poduzetničkih vještina i osnažiti mlade kao nositelje društvenih promjena u kreiranju rješenja za izazove u svojim zajednicama, a provodi se u okviru UNICEF-ovog programa za adolescente i mlade ZABUM – za budućnost mladih, u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI).

Mladi u programu stječu nova znanja i razvijaju vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema, a najbolji timski projekti dobivaju financijsku i mentorsku podršku za realizaciju svojih ideja.