fbpx

Ovo su pobjednici posljednjeg ovogodišnjeg UPSHIFTa!

Ovo su pobjednici posljednjeg ovogodišnjeg UPSHIFTa!

Protekli vikend uspješno je završena još jedna UPSHIFT trodnevna radionica koja je bila ispunjena timskim duhom, inovacijama i marljivim radom. Na 16. UPSHIFT radionici, deset timova mladih iz Sisačko-moslavačke županije u dobi od 13 do 19 godina uz vodstvo stručnih mentora, dobilo je priliku razviti svoje ideje za poboljšanje lokalne zajednice.

Učenici osnovnih i srednjih škola, željni dobrih promjena u društvu, radili su na ovim problemima:

TIM 1 (Andrej Š., Vedran L., Borna F.) iz SŠ Topusko bavili su se problemom privatnosti, sigurnosti i higijenskih uvjeta što nije bio nimalo lak zadatak. Ali, uz podršku svoje mentorice Ive Toš uspješno su pripremili svoj pitch.

TIM 2 (Katarina C., Jelena C., Dijana H.) iz SŠ Topusko naglašavaju problem nasilja u obitelji te svojim projektnim prijedlogom žele raditi na podizanju svijesti svojih sugrađana. U svim koracima pripreme ovaj tim pratila je i podržala mentorica Tesa Komlinović.

 TIM 3 (Zrinka S., Tamara K., Nika O., Roko M., Dora P.) iz SŠ Petrinja bavili su se organizacijom dramskih radionica u Petrinji uz pomoć mentorice Sabine Stipanec Grgić. 

TIM 4 (Gabriela V., Ema V., Luka Z., Toni Š.) iz SŠ Petrinja u nedostatku sadržaja za mlade u Petrinji s mentoricom Mateom Marić pripremila je prijedlog koji odgovara problemu te žele provesti Festival za mlade u Petrinji. 

TIM 5 (Anja P., Luka A., Ana L.) iz OŠ Vladimir Nazor Topusko žele urediti vanjski prostor svoje škole kako bi bio funkcionalan za druženje i zabavan za nove učenike koji polaze u školu, a sve uz pomoć svoje mentorice Ljiljane Božić. 

TIM 6 (Erna K., Ivan L., Tin L., Tarik O.) iz OŠ Vladimir Nazor Topusko radili su na pripremi projekta koji bi odgovorio na njihov problem nedostatka prostora u kojem mogu provoditi vrijeme kada nemaju nastavu, uz podršku mentorice Emilom Stanešić.

TIM 7 (Robert K., Lucija A., Natalia K., Luka M.) iz OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja radili su na vrlo zahtjevnoj temi prevencije neodgovornog i rizičnog ponašanja djece i mladih koji nerijetko uzrokuje prerano stupanje u spolne odnose. Ovu, još uvijek “tabu” temu uz podršku mentorice Nadje Matešić učenici osmih razreda vrlo su ozbiljno i temeljito predstavili žiriju.

TIM 8 (Sandra Š, Anastazija K., Lucija K., Tamara K., Mihael I.) iz Područne škole Dragutina Tadijanovića Mošćenica bavili su se problemom nedostatka tople vode u učeničkom toaletu. Mentorica Matea Japranin pomogla u razradi ideje i pripremi za pitch

TIM 9 (Ema S., Una B., Irma D.) iz OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja bavile su se prijedlogom rješenja kako korisno iskoristit višak školske hrane koja ne bi trebala završiti na otpadu. Uz podršku mentora Danijela Kolarca pripremile su detaljan prikaz procesa razvrstavanja, prikupljanja i prerade viška školske hrane. 

TIM 10 (Stela B., Mia L., Gabrijela P., Lana Š.) iz OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja bavio se problemom nedostatka hrane za učenike s posebnim prehrambenim navikama. Mentorica Melita Resanović pomogla je u razradi problema, ideje i pripreme predstavljanja.

Četiri tima koja su dobila mentorsku i financijsku podršku su:

Tim 4 iz SŠ Petrinja koji će pripremati Festival za mlade, Tim 6 iz OŠ Topusko koji će do kraja školske godine urediti prostor “dnevnog boravka” u školi, Tim 7 iz OŠ Dragutina Tadijanovića koji će organizirati stručna predavanja i radionice te Tim 9 iz OŠ Dragutina Tadijanovića koji će postaviti reciklažne punktove u školi i uz pomoć volontera i cijele školske zajednice od ostataka voća izrađivati čips.

Čestitamo pobjednicima!

Tijekom radionica, sudionici su imali priliku steći nova i primjenjiva znanja, proširiti poznanstva i dobro se zabaviti. Navedena četiri tima dobila su financijsku podršku u iznosu od 1.000 eura da svoje ideje pretvore u stvarnost. Želimo im puno sreće u daljnjem radu!

UPSHIFT radionicu proveo je Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s udrugom IKS iz Petrinje u sklopu programa ZABUM – Za budućnost mladih.

Više informacija o UNICEF-ovom programu ZABUM – Za budućnost mladih i UPSHIFT radionicama potražite na dostupnim kanalima: Facebooku i Instagramu.

 

Tags:
,