fbpx
 

Osjećaš se tjeskobno i frustrirano? Stiže 6 ZABUM savjeta za lakše suočavanje sa stresom

Osjećaš se tjeskobno i frustrirano? Stiže 6 ZABUM savjeta za lakše suočavanje sa stresom

Stres je oduvijek predstavljao jednog od najvećih neprijatelja za zdravlje ljudi. S njim se suočavaju svi –  djeca i mladi te starije populacije, a može se javiti u obliku stresa prije ispita, prije prvog susreta s novom osobom i slično.

Vremena u kojima se nalazimo donose nesigurnost, sumnje, žalost i velike količine anksioznosti zbog čega sve generacije osjete izuzetan stres na svakodnevnoj bazi.

U novom blogu, bloger i autor Ante Petrović opisat će osnovne činjenice o stresu te kako se uhvatiti u koštac s njim, s obzirom na izazovna vremena u kojima smo se našli.

Što je stres?

Postoje mnoge definicije stresa, ali općenito se može reći da je to obrazac emocionalnih i fizičkih reakcija koje prati subjektivan osjećaj preopterećenosti i koje nastaju kao reakcija na određene događaje.

Najčešći znakovi stresa jesu:

 • tjeskoba
 • ljutnja
 • agresivnost
 • tuga
 • frustracija
 • depresija
 • strah

Svi ovi osjećaji ponekad mogu proizvesti fizičke simptome, učiniti da se osjećate još gore.

Na primjer, stres vam može prouzrokovati glavobolju, probavne smetnje, znojenje, lupanje srca…

Tko ima najviše problema sa stresom?

Svi mi vjerojatno možemo prepoznati neke od gore opisanih osjećaja. Čini se da su neki ljudi više pogođeni stresom od drugih, na primjer:

 • osobe s invaliditetom ili zdravstvenim problemima
 • osobe iz ratom pogođenih prostora
 • LGBTIQ+ osobe
 • osobe lošeg imovinskog stanja

 

Kako se nositi sa stresom u šest koraka?

Ako osjećate da ste pod stresom, postoje neke stvari koje možete pokušati kako biste se osjećali manje napeto i opterećeno.

Proći ćemo kroz šest koraka.

Pronađite problem zbog kojega ste pod stresom

Povežite cijelo svoje tijelo kako biste pronašli problem. Vrlo je važno povezati fizičke i emocionalne znakove koje dobivate kada ste pod stresom. Nemojte zanemariti fizičke znakove, poput glavobolje ili migrene. Razmislite o tome što vam uzrokuje stres. Razvrstajte ih u probleme s praktičnim rješenjem. Preuzmite kontrolu poduzimajući male korake prema stvarima koje možete poboljšati.

Razmislite o stvarima koje možete promijeniti

Mislite li da uzimate previše obaveza odjednom?  Možete li neke stvari predati nekom drugom Možda ćete morati postaviti prioritete i reorganizirati svoj život tako da ne pokušavate učiniti sve odjednom.

Okružite se ljudima koji vas podržavaju

Pronađite bliske prijatelje ili članove obitelj koji mogu uvijek biti uz vas. Danas nije lako pronaći prijatelje, ali možda ćete morati biti otvoreniji prema drugim ljudima. Pridruživanje klubu ili tečaju može vam pomoći da proširite svoju društvenu mrežu i potaknuti vas da učinite nešto drugačije. Aktivnosti poput volontiranja mogu promijeniti vašu perspektivu i blagotvorno utjecati na vaše raspoloženje.

Pokušajte zdravo živjeti

Jedite zdravu hranu koliko god možete.  Započnite dan dobrim doručkom koji će vas pripremiti za dan. Pokušajte vježbati (ili hodati) 15-20 minuta dnevno. Fizičko zdravlje može pomoći u upravljanju učincima stresa tako što proizvodi endorfine koji podižu vaše raspoloženje.  Ako pušite, pokušajte ga smanjiti.  Možda se čini da pušenje smanjuje napetost, ali zapravo pogoršava probleme.

Pokušajte biti otvoreni

 Možete početi sa čitanjem knjige, gledanjem dokumentaraca, igranjem šaha… Sve to može smanjiti tjeskobu.

Budite ljubazni prema sebi

Pokušajte stvari držati u perspektivi i nemojte biti previše strogi prema sebi. Potražite stvari u svom životu koje su pozitivne i zapišite one stvari zbog kojih se osjećate zahvalno.