fbpx
 

Online radionica UPSHIFT okupila 10 timova mladih iz Zagreba i Zagrebačke županije: Žele osmisliti zelena rješenja za probleme okoliša!

Online radionica UPSHIFT okupila 10 timova mladih iz Zagreba i Zagrebačke županije: Žele osmisliti zelena rješenja za probleme okoliša!

U tijeku je još jedna trodnevna UPSHIFT radionica! Točnije, započela je u jučer u online formatu putem Zoom platforme okupivši 10 timova s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije koji s mladim mentorima rješavaju probleme lokalne zajednice na temu ekologije i očuvanja okoliša.

Slični problemi – različita rješenja

Brojni mladi imaju želju za kreiranjem pozitivnih promjena u društvu i okolišu, s ciljem rješavanja mnogobrojnih problema poput onečišćenja zraka, nedostatka prostora za recikliranje i manjka zelenih površina. Upravo kroz UPSHIFT program su neki od zagrebačkih srednjoškolaca došli na ideju da počnu rješavati takve probleme u svojim lokalnim zajednicama.

”S našim problemom se susreće većina populacije koja bi voljela reciklirati, ali su u nemogućnosti zbog manjka prostora u svom domu, neorganiziranosti i nepraktičnosti vreća za smeća. Starije i mlađe populacije trebale bi više reciklirati, jer to ne zahtijeva puno truda, a donosi velike rezultate. Upravo zato smo odlučili riješiti problem tako da nepraktično recikliranje pretvorimo u jednostavnu stvar. Da bismo riješili ovaj problem, orijentirali smo se na određene dobne skupine. Zaključili smo da se svi susreću s problemom recikliranja. Mlađe generacije ili Z generacija nisu dovoljno osviještene o važnosti recikliranja, pa zanemaruju pravilno odlaganje otpada, dok starije generacije nisu u mogućnosti pravilno razvrstati otpad, jer to iziskuje određeno znanje i vrijeme ”, opisali su srednjoškolci Tin V. iz Strojarsko tehničke škole Faust Vrančić, Barbara R. iz Škole za medicinske sestre Mlinarska te brucošica Tiziana P. s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

”Mi smo pokušali ujediniti reciklažne vreće u jednu i učiniti je edukativnom, praktičnom, ali i dostupnom za sve”, entuzijastično su dodali.

Osim problema recikliranja, mladi su uočili i problem nedostatka zelenih površina.

”Jedan od najvećih ekoloških problema jest nedostatak drveća i zelenih površina koji nastaje uslijed urbanizacije te izgradnjom novih građevina. Našom bi se idejom riješio problem nedostatka drveća, zagrijavanja Zemlje i smanjenja kisika. Napravili bismo biorazgradive vreće u kojima bi se stavljalo različito sjeme drveća te bi se u vreću bacali ostaci hrane – biootpad. Nakon popunjenja vreće, ona se zakopa i razgradi, a biootpad se pretvori u gnojivo koje pomaže sjemenu da drvo izraste”, poručili su sudionici iz Prve zagrebačke gimnazije.

Samo 10 timova prolazi dalje

Drugi dan radionice protječe intenzivno, baš kao i prvi prilikom kojeg su se timovi tek okupili i upoznali s mentorima, a potom razradili problemsko stablo te odredili ciljanu skupinu, dionike i persone. Danas ih pak čeka oblikovanje koncepta i prototipiranje kroz koje će ih voditi njihovi mentori: Filip Bzik, Boris Holjevac, Filip Hercig, Renata Glad, Nikolina Jamičić, Branimir Suk, Iva Horvat Radman, Ana Pogačić, Tomislav Tumpić i Ema Kukovec.

Na ‘zelenom’ izdanju UPSHIFT radionice u Zagrebu na kojoj mladi rješavaju probleme ekološke prirode sudjeluju timovi iz Gornjogradske gimnazije, Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti, III. gimnazije, XV. gimnazije, Škole za modu i dizajn, Privatne prve gimnazije i Gimnazije Lucijana Vranjanina.

Glavni pokrovitelj radionice je E.ON Hrvatska koji se priključenjem u UNICEF-ov Krug prijatelja djece dodatno angažirao u pokretanju pozitivnih i trajnih društvenih promjena u lokalnoj zajednici.

UPSHIFT je trodnevna radionica koja objedinjuje poduzetnički i timski duh, inovativnost i praktična znanja te mentorsku podršku za rješavanje izazova s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici, a kako bi sudjelovali u radionici, mladi sami okupljaju svoje timove od tri do pet članova te u prijavi opisuju problem koji žele riješiti.

Prijave za zagrebački UPSHIFT trajale su od 26. listopada do 7. studenog, a stručni žiri odabrao je 10 timova koji će na trodnevnoj radionici razvijati rješenja za prepoznate probleme. Sutra, zadnji dan radionice, ćemo doznati koja tri tima osvajaju novčana sredstva u iznosu od 7.500 kuna i mentorsku podršku za realizaciju svojih zelenih rješenja u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.