fbpx
 

Nova školska godina – jesmo li spremni?

Nova školska godina – jesmo li spremni?

Sutra kreće škola i mnogi od nas mladih razmišljaju o tome kako će izgledati školska godina pred nama. U jednome trenu epidemija je počela jenjavati, a sada opet imamo mnogo zaraženih, ponekad i više od dvjesto na dan. Teško da trenutačno itko može sa sigurnošću reći kako će se odvijati nastava. Kao maturantica, hvatam se za glavu i pitam se kako će sve to izgledati? I nastava i matura.

Nastava na daljinu donijela nam je uz testiranje naše fleksibilnosti, različite prednosti, ali i nedostatke. Osobno sam dodatno vrijeme koje sam „uštedjela“ na tome što nisam morala putovati do škole (i nazad), iskoristila za vježbanje zadataka koji su mi zadavali glavobolju. Mladi koji putuju vlakom ili autobusom u školu u druge gradove svakako su imali mnogo više vremena jer nisu morali ustajati u ranu zoru, a sigurna sam da su se mnogi i zdravije hranili s obzirom da nas većina inače živi na kiflama dok ne dođemo navečer kući iz škole.

Ipak, bilo je i nedostataka – dio učenika i učitelja nema kod kuće opremu koja je potrebna za kvalitetnu online nastavu, neka djeca uopće nemaju Internet, ponekad je bilo teško pronaći motivaciju i nama učenicima i profesorima. Jednostavno, nedostaje prava komunikacija, druženje s prijateljima… Razmišljam o učenicima s teškoćama, djeci koja nastavu prate po prilagođenim programima. Što oni misle o online nastavi i je li ona prilagođena njihovim potrebama? Bi li trebalo omogućiti da djeci koja imaju asistenta u nastavi oni dolaze doma i pomažu im u savladavanju gradiva? Što je s djecom u nižim razredima osnovne škole koja se ne znaju sama uključiti u nastavu, a njihovi roditelji nisu u mogućnosti pomoći im jer se ne razumiju u novu tehnologiju ili rade poslove koje nije moguće raditi od doma? Posebno me brine matura. Hoćemo li uspjeti usvojiti svo gradivo ako nastava bude online, hoćemo li imati dovoljno vremena za pripremu, hoćemo li biti spremni? Brojna pitanja na koja još uvijek nitko ne može ponuditi odgovor.

Pitam se jesmo li doista spremni na novi val virusa? Ne samo u onom medicinskom smislu u kojem razmišljamo o tome imamo li dovoljno bolničkog smještaja, respiratora i zaštitnih maski. Jesmo li svi spremni na novu školsku godinu i sve što ona sa sobom nosi?

Barbara Vukas, UNICEF-ova mlada ambasadorica za prava djece i mladih