fbpx
 

Nova iskustva s UPSHIFT radionice: ”Sviđa nam se što našim idejama doprinosimo zajednici i što na nju možemo utjecati”

Nova iskustva s UPSHIFT radionice: ”Sviđa nam se što našim idejama doprinosimo zajednici i što na nju možemo utjecati”

Kad se UPSHIFT ruke slože – sve se može! Ne tvrdimo to bez razloga, a u to su se uvjerili i naši UPSHIFTERI iz Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije koji ovog vikenda razvijaju svoje UPSHIFT ideje na trodnevnoj online radionici. O svom iskustvu na UPSHIFTU, najzahtjevnijem dijelu projekta i kakve savjete im dijele mentori, progovorili su timovi posljednje ovogodišnje UPSHIFT radionice.

Nadmašena očekivanja

“Zasad smo imali apsolutni blast tijekom ova dva dana, sve nam je zanimljivo i super, mentori i voditelji su jako simpatični, ekipa je super, naučili smo puno toga i stvarno smo zadovoljni”, započeli su iskreno iz Tima 4: “Nismo se susretali s ovakvim načinom rada prije, radionica nadmašuje naša očekivanja, općenito puno pričamo i smijemo se“, opisali su i dometnuli da je najzahtjevniji dio projekta dizajn i općenito prototipiranje i osmišljavanje brendinga.

“Mentor je legendaran, zajedno komentiramo software development i startup-ove i kako dobro pitchati proizvod i sve smisliti. Najbolja stvar je što on ima puno iskustva s time, pa učimo od “pravog čovjeka”. Pokazuje nam razne FER stranice i trikove i motivira da ozbiljno razmislimo o svim stranama našeg projekta“, kazali su nam Dejan, Vid, Martin, Ema i Jerko iz Gimnazije Bjelovar koji su se fokusirali na problem prevelikog izdvajanja novčanih sredstava za instrukcije.

Mnogim srednjoškolcima je ovo prvo iskustvo sudjelovanja na radionici poput UPSHIFTA, ali bez obzira na mnoge novine u načinu rada koje zahtijevaju poduzetnički duh, promišljanje o kvaliteti usluge i utjecaju na zajednicu koje njihov projekt ima, mladi timovi su angažirani iznad očekivanja.

Velika motivacija za promjene

“Naše iskustvo na UPSHIFT radionici je pozitivno, zato jer se još nikada nismo susrele s ovakvim principom rada, a relativno lako i brzo smo sve  savladale. Za sada nam ništa nije bilo toliko izazovno, jako nam je zabavno i zanimljivo”, kažu nam djevojke iz Tima 2, jednog od najmlađih timova ovog izdanja UPSHIFTA.

“Zasad nam ništa nije bilo toliko zahtjevno i sve smo brzo i uspješno napravile uz pomoć naše mentorice“, rekle su Ana, Barbara i Ella-Josipa iz Osnovne škole August Cesarec iz Špišić Bukovice koje žele riješiti problem neoprezne i prebrze vožnje kroz njihovo selo.

Uz njih, najmlađi tim čine djevojke iz Osnovne škole Zdenka Turkovića iz Kutjeva (Tim 1) koje žele riješiti problem nedovoljne uključenosti romskih učenika u nastavu.

“Do sada se nismo susrele s ovakvim pristupom rada te smo mislile da će biti dosadno, ali smo se ugodno iznenadile. Jako nam je zanimljivo i ustvari smo se poprilično iznenadile svojom kreativnošću. Naravno, tu nam je puno pomogla mentorica Nikolina s kojom se odlično slažemo i jako nam se svidjela. Razrada s našom mentoricom je zanimljiva i jednostavna, jer smo se jako brzo povezale i sporazumjele, ali nam je najzahtjevniji dio bio radionice ‘5 zašto?’. Uz njezinu pomoć smo razradile problem i dogovorile se o mogućim idejama za rješavanje problema u našem društvu”, objasnio je Tim 1.

U potrazi za zelenim rješenjima ekoloških problema naselja Duzluk, učenice Srednje škole “Stjepan Ivšić” (Tim 6) iz Orahovice na UPSHIFT radionici rado sudjeluju s misijom očuvanja okoliša, ali i educiranja stanovništva.

“Iskustvo sudjelovanja je skroz OK, upoznajemo se s novim aplikacijama  i po prvi puta radim u Miru  i jako je zanimljivo. Ispunio je sva moja očekivanja i jako mi se sviđa taj prijateljski pristup prema nama i mislim da smo tako i opušteniji”, kazala nam je Nikolina B. iz Tima 6  i nahvalila mentoricu Anu.

“Odlično se slažemo s mentoricom Anom, jako je draga pomaže uvijek i oko svega što nam treba. Kada nam nešto nije jasno znamo da ju možemo pitati da nam pomogne i zapravo je tu da nas pomogne osvijestiti na neki način kako da svoje ideje provedemo u djela”, pojasnila je.

U poduzetničkom duhu i s planom da poboljšaju turističku ponudu grada Bjelovara, Tim 5 iz Gimnazije Bjelovar svom UPSHIFT projektu pristupa s puno entuzijazma.

“Nismo se dosad susreli s programom kao što je UPSHIFT i zato smo jako zainteresirani i uzbuđeni zbog sudjelovanja. Sviđa nam se što našim idejama doprinosimo zajednici i što možemo utjecati na istu. Kao tim se odlično slažemo i savladavamo sve izazove. Ekstra iskustvo za sve nas!”, oduševljeni su gimnazijalci, a o suradnji s mentoricom Sarom govore s puno hvale.

“Vrlo smo zadovoljni radom s mentoricom. Atmosfera je vrlo opuštena, mentorica nas navodi na rješenja problema, potiče nas na razmišljanje, pomaže nam i usmjerava nas na pravi put, odnosno što bi bilo optimalno za provedbu projekta“, zaključio je Tim 5.

Razvoj poduzetničkih vještina


Timovi će zadnji dan svoje UPSHIFT ideje predstavljati stručnom žiriju, a tri tima s najbolje razvijenim rješenjem osvojit će mentorsku podršku i financijska sredstva u iznosu od 7.500 kuna za provedbu svoje ideje.

Tijekom školske godine 2020./2021. 19 županija je sudjelovalo u programu UPSHIFT te ukupno 301 sudionik u dobi od 13 do 19 godina. Program UPSHIFT potiče razvijanje poduzetničkih vještina i osnažuje mlade kao nositelje društvenih promjena u kreiranju rješenja za izazove u svojim zajednicama, a provodi se u okviru UNICEF-ovog programa za mlade „ZABAUM – za budućnost mladih“.