fbpx
 

Ne pitajmo što planet može dati nama, nego što mi možemo dati planetu

Ne pitajmo što planet može dati nama, nego što mi možemo dati planetu

Ovu šarenu loptu na kojoj živimo nazvali smo Zemlja.

Zemlja je bogata vodom, planinama, rudama, ravnicama, biljkama, životinjama.

Zemlja je bogata narodima, kulturama, različitostima, posebnostima.

Potrudimo se zajedno da postane, i da ostane i postane još zelenija, šarenija, mirisnija.

Svake godine, 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje.

“Zemlja je naša kuća i naš dom i za nju smo svi mi, i mali i veliki, odgovorni.

Dužni smo o njoj brinuti i čuvati je.”

Globalne ekološke akcije polako mijenjaju svijest i svijet, ali vremena je sve manje.

Hitno se moramo još bolje informirati, još brže uključiti, još više aktivirati!

Zemlja posljednjih desetljeća zove upomoć!

Poplave, bujice, erozije, oluje, suše, toplinski valovi, požari, porast temperature zraka, ubrzan rast razine mora i topljenje leda…

Profit je danas iznad svega i svih. Rijetki danas žive u suživotu s prirodom.

Moramo to promijeniti.

Moramo sebe mijenjati. Da se ne bi promijenio svijet. Nagore.

Naravno, ekološke poruke su važne, ali sve te ideje treba živjeti i provoditi u djelo. Svaki dan.

Pokušala sam pronaći neke jednostavne primjere i akcije koje svi mi možemo i sami napraviti kako bi Zemlji pomogli i uz neke male VELIKE promjene već danas postati ekološki osvješteniji.

🌍 Više šetaj, manje se vozi, bicikliraj, rolaj, trči, koristi javni prijevoz. Uštedjet ćeš na gorivu, nećeš dodatno zagađivati okoliš i učinit ćeš nešto dobro za zdravlje.

🌏 Plastične vrećice zamijeni platnenima, plastični pribor zamijeni višekratnim, perivim. Prirodi je potrebno oko 1000 godina da razgradi samo jedan plastični predmet dok je za plastičnu vrećicu potrebno oko 240 godina. Plastične boce recikliraj. Prikupljaj plastične čepove i doniraj ih Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca. https://www.facebook.com/Udruga-oboljelih-od-leukemije-i-limfoma-212197805652136/

🌏 Zatvori slavinu dok pereš zube, ruke ili nanosiš šampon i gel za tuširanje – tako ćeš potrošiti manje vode pa će i račun biti manji, a Zemlja sretnija. Do 7 i pol litara vode možeš uštedjeti sa samo jednim pranjem zubi.

🌍 Obične baterije zamijeni onima koji se pune. Proizvodnja baterija šteti okolišu i dok se ne izume ekološki prihvatljive potrudi se da stare baterije pravilno zbrineš kod ovlaštenog sakupljača nakon upotrebe. Baterije spadaju u opasan otpad i za razgradnju im treba do 2 milijuna godina.

🌍 Budi racionalan i štedljiv. Printaj na obje strane papira.

🌍 U kućanstvu umjesto papirnatih ubrusa koristi kuhinjske krpe. Ako prestaneš koristiti papirnate proizvode stvara se manje smeća i Zemlji činiš veliku uslugu.

🌍 Razvrstavaj otpad i odlaži ga u predviđene kontejnere za plastiku, staklo, papir. Osvijesti se! Otpad nije smeće i može se lako prenamijeniti i opet iskoristiti. Tegla od marmelade uz malo boje i ukrasa može postati posuda za olovke, a stare će čizme ako ih napuniš zemljom lako dobiti ulogu posude za cvijeće.

🌏 Kupuj organsku hranu koja nije tretirana kemikalijama ili sredstva za higijenu koja nose oznaku da su od prirodnih sastojaka, a ne od teško razgradivih. Čitaj sitna slova na deklaracijama.

🌍 Zasadi svoje stablo. Najučinkovitiji način za borbu protiv globalnog zatopljenja je upravo sadnja velikog broja stabala. Zasadi voćke ili ljekovite biljke u tegli na balkonu. Ako imaš uvjete napravi svoj povrtnjak ili voćnjak. Zdravije ćeš se hraniti i Zemlju ćeš ozdraviti!

🌍 Budi društveno odgovoran. Brini o svojim kućnim ljubimcima, hrani ptičice u parku, volontiraj u prihvatilištima za životinje. Prijavi se u akcije čišćenja plaža, parkova, šuma, a ako roniš i akcije čišćenja podmorja.

🌍 Daruj ili prenamjeni stvari koje ne koristiš, a koje su u dobrom stanju i misliš da bi nekome mogle biti korisne. Brojne organizacije i udruge pomažu potrebitima s odjećom, obućom i igračkama.

🌏 Budi kreativan. Aranžiraj cvijeće, izradi zanimljive komade i uporabne predmete od prirodnih i otpadnih materijala. Pronađi tutoriale i upute kako od jednog odjevnog predmeta napraviti drugi. Prenamjeni majicu u torbu ili haljinu u suknju.

Naši mali izbori mogu promijeniti puno toga. Ovi moji prijedlozi, koliko god možda beznačajno i bezvezno izgledali, igraju veliku ulogu u usporavanju klimatskih promjena. Nisu ovi prijedlozi ništa novo, senzacionalno ili nešto za što već niste čuli, ali nadam se da će možda nekoga potaknuti da baš danas postane ekološki osvješteniji.

Klimatske promjene nisu više problem budućnosti, one se događaju nama i one se događaju sada.

Počni misliti zeleno i promišljaj na koje sve načine možeš smanjiti otpad i povećati brigu za Zemlju.

Animiraj i potakni obitelj, rodbinu i prijatelje da se ekološki osvijeste. Da nam se pridruže.

Vrijeme je!

Vrijeme je da počnemo živjeti zeleno!

Filmovi o katastrofama su poučni i neka ostanu samo fantastika i stvar zabave, a nikako naša stvarnost jednog dana.

Vrijeme je da počnemo brinuti o svojoj Zemlji.

Svi smo odgovorni.

I ja, i ti, i mi, i vi – SVI!

 

Nina Topić (16 god., Baška Voda), Mlada ambasadorica za prava djece i mladih Europske unije