fbpx
 

Koju srednju školu izabrati?

Koju srednju školu izabrati?

Zadnjih dana često čujem na televiziji, a i od svojih prijatelja iz i van škole razne priče vezane uz upise osmaša u srednje škole. Ja nisam još u toj situaciji jer tek završavam 7. razred, ali tema me ipak jako zanima jer vrijeme odluke polako se približava i za mene.

Što nakon osnovne? Gdje? Kako? Koje škole uopće postoje? Kakav je način bodovanja za upis? Iz čega se polaže prijamni i kako to uopće izgleda? Pitanja je puno i radoznao sam kao pretpostavljam i svi drugi da na njih dobijem odgovore. Ono što nikako ne želim je birati školu, a time i svoju budućnost, u kratkom roku u onih mjesec dana pred kraj sljedeće školske godine kad je zbrka ionako s ocjenama i zaključivanjem i kad bih radi kratkog vremena i iz nedostatka informacija mogao napraviti krivi izbor. Ali, što je uopće pravi izbor? To je jedna posebna tema o kojoj bi se dalo raspravljati.

Dakle, ja sam sebi isplanirao početi prikupljati informacije već sada, godinu dana unaprijed kako bih imao vremena dobro razmisliti o svemu, analizirati sve sa svojim roditeljima i na kraju napraviti izbor s kojim ću ja biti zadovoljan.

Jer zadovoljan moram i trebam biti prvenstveno ja. Naravno da mi mišljenje roditelja puno znači, ali ne želim da odluka bude samo njihova. Niti oni to ne žele i već smo se oko ovog stava razgovarali i dogovorili da u odluku uključimo što je moguće više elemenata koji mi mogu u tome pomoći.

Jednostavan primjer za to je da ocjenama od 1 do 10 poredam trenutačne predmete u školi po mom interesu i važnosti za mene. To je već dobar putokaz. Slobodne aktivnosti koje pohađam i u kojima istinski uživam su drugi putokaz. Treća jednostavna stvar bi bila prisjetiti se kako obično provodim slobodno vrijeme, što su moji interesi, što istražujem, čitam i slušam.

A malo ozbiljnija stvar je profesionalna orijentacija. To je stručni postupak analiziranja naših sposobnosti, znanja i talenta putem različitih testova i usmenog razgovora sa psihologom. Na takvom postupku sam nedavno bio i jako mi se svidjelo jer je stručna osoba koja me ne poznaje zapravo potvrdila moje talente ili jače strane. Bilo je jako zanimljivo i poučno i dobio sam vrijedne sugestije za godinu ispred mene prije odluke o izboru škole.

Mislim da su moji vršnjaci koji već sada točno znaju što žele raditi u životu jako sretni, ali da su u manjini. Nekako mi se čini da je više nas koji otprilike znamo što volimo i što bismo voljeli kod sebe njegovati i razvijati, a gdje će nas to točno odvesti, još uvijek ne znamo.

Izbor srednje škole može nas približiti našem cilju ili odmaknuti od njega i zato je važno da shvatimo ovaj proces ozbiljno i da se za njega pripremimo najbolje što možemo.