fbpx
 

KAKO NAM JE BILO NA DRUGOJ RADIONICI UPSHIFT

KAKO NAM JE BILO NA DRUGOJ RADIONICI UPSHIFT

Prošli vikend, od 11. do 13. 12. održala se druga po redu online radionica UPSHIFT. Ovoga puta na radionici je sudjelovalo deset timova, uzrasta od 13 do 19 godina iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije.

Kroz tri dana online radionice UPSHIFT, svi timovi su zajedno sa svojim mentorima marljivo radili na rješenjima prijavljenih problema kako bi baš oni donijeli promjene u svoje lokalne zajednice i osvojili 15.000 kuna za implementaciju svog rješenja.

Online radionica UPSHIFT temelji se na design thinking metodologiji gdje sudionici uz veliku mentorsku podršku prolaze razne faze kako bi od problema došli do rješenja. Prvi dan radionice rezerviran je za razvoj drva problema odnosno sudionici razmišljaju o uzrocima i posljedicama problema kojeg su prijavili. Zatim daju odgovore na pet pitanja ZAŠTO, stvaraju svoju personu, a kraj prvog dana rezerviran je za sva moguća i nemoguća kreativna rješenja njihovog problema.

Drugi dan radionice timovi su, uz mentorsku podršku, definirali optimalno rješenje za prijavljeni problem i razvijanje prototipa. Tu je do izražaja došla i online aplikacija Miro gdje su svi timovi na razne načine putem slika, crteža, stripova i pričica na kreativan način prikazali svoje rješenje.

Posljednji dan radionice bio je rezerviran za razmišljanje o održivosti projekta, izradu budžeta i uvježbavanje prezentacije kojom su svi timovi predstavili svoja rješenja tročlanom žiriju.

Žiri druge online radionice UPSHIFT ovog puta činili su Helena Habdija iz Impact Huba u Zagrebu, Marijana Muhić iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Andrej Hanzir iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije. Žiri je nakon dugog vijećanja teško odlučio koji timovi će dobiti mentorsku i financijsku potporu od 15.000 kuna.

Timovi koji su osvojili financijsku potporu i koji će uz pomoć mentora pokušati ostvariti svoju ideju su:

1. Karla V., Ema S. Z. i Ivona M. žele riješiti problem napuštenih životinja u Krapinsko-zagorskoj županiji.

2. Eni S., Ema Š. i Mia M. žele olakšati život ljudima s invaliditetom u svojoj zajednici.

3. Miša O., Noa K., Urban P., Hugo M. i Rajna M. žele potaknuti recikliranje plastične ambalaže u svojoj školi i gradu.

4. Marijana I., Brendon O. i Srđan O. žele pomoći starijima u svojoj zajednici da više brinu za svoje zdravlje i posjećuju doktore i na preventivnoj bazi.

5. Erin H., Vito B., Li K. i Karlo M. žele educirati mlade o važnosti vezanja pojasa u automobilima za vrijeme vožnje.

Odabranim timovima želimo svu sreću i veselimo se implementaciji njihovih riješenja u lokalnu zajednicu!