fbpx
 

INTERVJU S POBJEDNICIMA HACKATHONA “CODE FOR CHANGE”

INTERVJU S POBJEDNICIMA HACKATHONA “CODE FOR CHANGE”

Prošlog vikenda, od 27. do 29. 11. 2020. održano je prvo online izdanje Hackathona za društvene promjene “Code for Change” gdje su se okupili mladi koji žele riješiti važne društvene probleme uz pomoć tehnologije! Posljednji dan Hackathona “Code for Change” mladi su prezentirali svoje ideje pred žirijem koji nije imao nimalo lak zadatak, a to je odabrati tri tima koji će kući ponijeti vrijedne novčane nagrade. 

Prvu nagradu, odnosno 7.500 kuna odnio je tim studenata FER-a i TVZ-a, Edumotion. Drugo mjesto i 5.000 kuna osvojio je tim BaBarem7 iz zagrebačkog MIOC-a. A treće mjesto i 2.500 kuna osvojila je ekipa Future Five koja se upoznala na našem programu Innovation Academy. U nastavku vam donosimo priču o svima njima!

Tko su uopće pobjednici online Hackathona “Code for Change”?

Edumotion tim sastoji se od pet ambicioznih studenata FER-a i TVZ-a: Tina, Nikole, Noah Marka, Marka i Mateja. Dečki su prijatelji još iz srednje škole, a povezuje ih njihov veliki interes za programiranje, umjetnu inteligenciju i rad na pozitivnim promjenama u društvu.

Tim Edumotion

Tim koji je osvojio drugo mjesto na Hackathonu “Code for Change” zove se BaBarem7 i oni su najbolji prijatelji kojima je jako stalo do održivog načina života. Oni su maturanti zagrebačkog MIOC-a i zovu se Eloise, Fran, Jana, Lucija i Niko.

Tim BaBarem7

Future Five tim su maturanti koji su se upoznali na našem programu Innovation Academy, a na Hackathonu “Code for Change” radili su na ideji kako napraviti inkluzivnije društvo za djecu koja se bore s karcinomom. Oni dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, a zovu se Barbara, Elena, Marija, Neven i Tin.

Tim Future Five

Svaki tim je radio na razvoju vrlo različitih ideja

Edumotion je cijeli vikend marljivo radio na ideji koju imaju već nekoliko godina, a to je emocionalno inteligentni chatbot Maia, koja rješava problem neorganiziranosti i dezinformiranosti učenika. Maiu su zamislili kao emocionalnu umjetnu inteligenciju koja učeniku predstavlja ne samo izvor relevantnih i točnih informacija, već i podsjetnik na školske obaveze. Razgovor s Maiom je učeniku poput razgovora s prijateljicom koja je uvijek tu za njega i pruža mu podršku. Na taj način Edumotion želi riješiti problem opterećenosti i stresa učenika čime bi stvorili svakom korisniku bolju naviku i pristup školi, a posljedično i bolje rezultate.

BaBarem7 tim je koji je jako strastven oko održivog i ‘zelenog’ života svih nas, stoga njihova ideja ide baš u tom smjeru. BaBarem7 tim je svjestan koliko je malo potrebno da vodimo ‘zelenije’ živote, a u skladu s time svejedno ne djelujemo. I onda su se upitali zašto je to tako? Kada se sagledaju uspjesi mnogih eko pokreta koji su se pojavili u posljednjih par godina, oni su svjesni da ljudima ne nedostaje brige za okoliš, već motivacije. Zato je njihova ideja da putem mobilne aplikacije potaknu ljude na svjesnije individualno djelovanje u pozitivnu korist okoliša.

Future Five ekipa želi razviti virtualno mjesto u obliku web stranice koja na neformalan, opušten i vrlo prijateljski način pruža podršku djeci i mladima oboljelim od raka, onima koji se vraćaju među svoje vršnjake nakon teške bolesti, ali i daje vrijedne informacije za društvo općenito. 

Hackathon “Code for Change” kao jedinstveno i nezaboravno iskustvo za sve

Iako je Hackathon “Code for Change” bio u potpunosti online, to našim sudionicima nije nimalo pokvarilo dojam o samoj radionici.

“Nama je na hackathonu bilo odlično. Iako smo mi već znali kako programski ostvariti našu ideju, na hackathonu nam se otvorio cijeli novi svijet biznis perspektive za naš projekt. Naučili smo jako puno kako dalje razvijati naš projekt i što imati na umu. Definitivno je bilo i jako zabavno raspravljati s mentorima o našoj ideji te raditi na njoj.” kaže Matej iz Edumotiona.

BaBarem ekipa je znala da žele promjenu i da im je izuzetno stalo do okoliša. Hackathon im je u tome uvelike pomogao. “Ovakvo je natjecanje bilo savršena prilika da uz novčanu potporu te stručno vodstvo našu ideju provedemo u djelo.” zaključila je Lucija.

Barbara iz Future Five tima zaključuje da osim što im je Hackathon “Code for Change” dao prostora da razviju svoju ideju, pružio im je i mogućnost da se svi bolje povežu kao prijatelji: “Započeli smo svoju ideju iz čiste apstraktne vizije koju smo u manje od dva dana i realizirali. Uz onaj vidljivi uspjeh, postigli smo i to da smo se puno jače povezali, a da to uopće nismo očekivali.”

Poruka za kraj od pobjednika Hackathona “Code for Change”

Pobjednici prvog online Hackathona “Code for Change” složili su se da kroz život ne treba prolaziti s nekakvim strahom te da se mladi koji imaju ideju ne trebaju bojati zasukati rukave i baciti se u njezinu realizaciju. Jer pogriješiti je nekad najbolja stvar koja ti se može dogoditi, a koliko mogućnosti tek možeš otvoriti ako nešto probaš!