fbpx
 

DOJMOVI S PRVE ONLINE RADIONICE UPSHIFT

DOJMOVI S PRVE ONLINE RADIONICE UPSHIFT

Iako je ova godina bila nepredvidiva za sve nas, prošli vikend od 13. do 15. 11. po prvi puta u Hrvatskoj, održali smo online radionicu UPSHIFT za mlade od 13 do 19 godina iz Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

Radionica UPSHIFT zamišljena je da se odvija uživo, gdje kroz bliski timski rad mladi uz zajedno sa stručnim mentorima razvijaju svoje ideje. No, kako nam je zdravlje svih sudionika, mentora i organizatora na prvom mjestu, radionica UPSHIFT održala se online, pomoću aplikacija Zoom i Miro. Svi sudionici i mentori brzo su se snašli u online okruženju te motivacije i pozitivne energije nije niti malo nedostajalo.

Kako mladi rješavaju probleme na online radionici UPSHIFT?

Prvi dan je bio rezerviran za detaljno definiranje problema kroz vizualizaciju njihovog problema koristeći stablo problema i odgovore na 5 pitanja ZAŠTO. Svi timovi su tijekom pripremnog zadatka prije same radionice izradili svoju mapu dionika i obavili intervjue s korisnicima, zbog čega su na radionici lakše mogli kvalitetno definirati dionike na koje najviše utječe problem te tko im sve može pomoći (npr. jedinica lokalne samouprave, organizacije, udruge i sl.) u implementaciji rješenja navedenog problema. Na kraju prvog dana radionice svi sudionicu su bili jako kreativni te su ponudili niz mogućih rješenja prijavljenih problema.

Subota, drugi dan radionice, bila je rezervirana za odabir jednog rješenja prijavljenog problema. Zatim su sudionici zajedno s mentorima radili na razvijanju prototipa rješenja za prijavljeni problem. Tu su sudionici u potpunosti mogli iskoristiti sve opcije digitalnog alata Miro te su na jako zanimljiv način pokazali koliko su kreativni. Bilo je tu slika, stripova, pričica, crteža, a internet im je služio kao vječna inspiracija.

Posljednji dan radionice bio je rezerviran za ispitivanje održivosti projekta, izradu budžeta te konačno uvježbavanje prezentacije ideje pred žirijem, koja je bila na rasporedu za nedjeljno popodne.

Svih deset timova prezentiralo je svoju ideju pred stručnim žirijem, a žiri nije imao nimalo lak zadatak. Prvi žiri na radionici eUPSHIFT činili su Violeta Simeonova Staničić iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Marijana Muhić iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i  Andrej Hanzir iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije. Odluku o izboru pet od deset jako dobrih rješenja koje će dobiti mentorsku i financijsku potporu od 15.000 kuna, žiriju nije bilo nimalo jednostavno.

Timovi koji će uz pomoć mentora pokušati ostvariti svoju ideju su:

  1. Ana-Marija G., Marija N., Lana S., Karlo Š. i Marko P. prepoznali su problem divljih odlagališta otpada u svojoj sredini.
  2. Sara R., Ela Ć., Helena M. i Nives G. žele raditi na poboljšanju mentalnog zdravlja mladih u doba pandemije.
  3. Nika V., Tereza B. i Narotam B. žele raditi na problemu manjka informiranosti u njihovoj sredini o osobama s invaliditetom.
  4. Jelena P., Matija P., Filip G., Nikola B. i Tomo K. ukazuju na nezaposlenost mladih i problem njihove zapošljivosti.
  5. Karolina S., Luka M., Lora B., Davor R. i Luka S. prepoznali su problem učenika putnika u svom gradu.

Čestitamo svim sudionicima prve online radionice UPSHIFT i sve vas pozivamo da nas pratite i prijavljujete se na radionice koje ćemo organizirati u sklopu programa ZABUM – za budućnost mladih.