fbpx
 

Dojmovi s prve online radionice UPSHIFT u 2021. godini

Dojmovi s prve online radionice UPSHIFT u 2021. godini

Proteklog vikenda, od 12. do 14. ožujka, održali smo radionicu UPSHIFT za mlade od 13 do 19 godina iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Na UPSHIFTu je sudjelovalo 10 timova, a svaki tim je imao svog mentora ili mentoricu koji su ih vodili i savjetovali kako da od prijavljenog problema naprave najbolje moguće rješenje. Ova radionica UPSHIFT održana je uz podršku Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj.

Kroz trodnevnu radionicu mladi su zajedno sa svojim mentorima radili po metodi design-thinkinga koji potiče na kreativnost i razmišljanje “izvan kutije”. UPSHIFT na takav način objedinjuje poduzetnički i timski duh, inovativnost i praktična znanja te mentorsku podršku za rješavanje izazova s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici. Na radionici se stječu nova znanja i vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema. Cilj same radionice UPSHIFT je doprijeti do mladih u cijeloj Hrvatskoj i biti podrška rješavanju bitnih lokalnih problema.

Vikend nam je svima bio jako produktivan i kreativan te su posljednjeg dana radionice svi timovi imali priliku predstaviti svoju ideju tročlanom žiriju. Žiri su ovoga puta činili Ante Gugić iz Instituta za inovacije, Marijana Muhić iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Andrej Hanzir iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije. Žiri je nakon dugog vijećanja teško odlučio koji timovi će dobiti mentorsku i financijsku potporu od 15.000 kuna.

Odabrani timovi:

1. Ana P., Zorana K., Vesna K., Rita B. i Ivana V. bave se rješavanjem problema ograničenih obrazovnih mogućnosti na otoku Visu.

2. Ariana K., Nikolina M. i Mia R. osmislile su poboljšani sadržaj Park-šume Marjan u Splitu za sve korisnike.

3. Jana D., Nika L., Mia M. i Nora Ž. predstavile su zanimljive ideje kako bi riješile problem slabije informiranosti obrazovnog kadra o mentalnom zdravlju mladih.

4. Niki K., Nikola B., Karlo M. i Luka K., učenici Pomorske škole u Splitu, energično su radili na rješavanju problema velike zagađenosti splitske obale s ciljem podizanja ekološke svijesti mladih.

5. Ivo O., Marta V., Karolina B., Luka R. i Lana L. svojim rješenjem povezuju mlade i štićenike staračkih domova kroz različite zabavne aktivnosti.

Odabranim timovima želimo svu sreću i veselimo se implementaciji njihovih rješenja u lokalnu zajednicu!