fbpx
 

Dnevnik s radionice: UPSHIFT timovi žele razbiti tabu o spolnom odgoju, educirati druge o razvrstavanju otpada, osnovati školsku knjižnicu…

Dnevnik s radionice: UPSHIFT timovi žele razbiti tabu o spolnom odgoju, educirati druge o razvrstavanju otpada, osnovati školsku knjižnicu…

Drugi dan online radionice UPSHIFT koja se ovog vikenda odvija za učenike Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije počeo je s novim zadacima. Učenici osnovnih i srednjih škola iz spomenutih županija uhvatili su se u koštac s izazovima lokalne zajednice te u suradnji s našim mentorima pokušavaju osmisliti rješenja za njih.

Ova UPSHIFT radionica okupila je 35 sudionika koji su raspoređeni u deset timova po 3 do 5 učenika.

Neki timovi odlučili su s nama podijeliti svoje dojmove i iskustva s radionice.

Širok spektar zadataka


– U potpunosti smo zadovoljni projektom, čak je bio bolje nego što smo zamišljali. Najviše nam se svidjelo što možemo biti kreativni i imati širok spektar ideja i zadataka i uz to na raspolaganju mentora i voditeljicu koji su uvijek nasmiješeni i spremni pomoći – kažu Josipa, Lucija i Josipa iz Tima 4 koje se u svom UPSHIFT projektu žele baviti spolnim odgojem.

Tim 4

– Današnje generacije mladih nisu dovoljno educirane kada je u pitanju spolni odgoj, mjesečnica, ovulacija, trudnoća, kontracepcija, spolne bolesti… Mladi nesvjesno idu u taj odnos bez pravilnih upozorenja, ali i mogućnosti da upoznaju svoje tijelo. Veliki su porasti “teen trudnoća” i pobačaja zbog neznanja i neiskustva. Smatramo da kada bismo imali pravilnu edukaciju da bi se ti brojevi značajno smanjili i da bi mladi bili pažljiviji i odgovorniji kada bi razumjeli i znali. Uvijek ostaju roditelji ti koji bi nam trebali te stvari objasniti, ali ni nama ni njima nije ugodno o tome razgovarati i to je još uvijek tabu tema među nama – pojašnjavaju UPSHIFTERICE koje su svjesne da realizacija neće biti laka.

– Najteže do sada nam je bilo traženje informacija o toj temi na internetu zbog manjka istih, ali općenito je sudjelovanje na UPSHIFT radionici jako fenomenalno iskustvo i nadamo se da ćemo opet moć sudjelovati! – zaključuje Tim 4.

Osnovnoškolci s velikim ciljem


Nije strano da se na UPSHIFT radionicu prijavljuju i stariji osnovnoškolci, a među njima su Lana, Lovre i Danijela u Timu 8 kojem je cilj osnivanje školske knjižnice.

Tim 8

– U našoj područnoj školi ne postoji školska knjižnica. Učiteljice svaki mjesec lektire donose svojim osobnim automobilima. Školska knjižnica različitim aktivnostima utječe na razvoj djetetovih navika čitanja, a preduvjet je za to dostupna, dobro opremljena, korisna i uređena knjižnica koja učenicima predstavlja prostor za druženje i učenje – opisuje tim u svojoj prijavi u kojoj su istaknuli da bi knjižnica bila polujavna te namijenjena i mještanima.

Prvi put sudjeluju na UPSHIFT radionici i kažu da im ništa dosad nije bilo zahtjevno.

– Najzanimljivije nam je bilo izrađivanje persone i zadovoljni smo načinom rada – kažu Lana, Lovre i Danijela.

Neki timovi, poput Tima 2, odlučili su se posvetiti edukaciji o pravilnom odlaganju otpada u frizerskim salonima. Ivana, Dragica i Mihaela žele educirati frizere o toj temi jer trenutno ne postoji edukacija za njih o tome uopće.

Tim 2

– Vodimo se načelom da svaka promjena počinje od nas samih i tu smatramo da moramo početi razvrstavati otpad u frizerskim salonima. Naravno, ne mislimo da to možemo promijeniti na državnoj razini, ali možemo u salonima u kojima se odvija praksa za učenike naše škole. Ako se u tim salonima naučimo pravilnim obrascima ponašanja, tada ćemo ih se jednog dana držati i u svojem salonu – mišljenja su djevojke kojima je na UPSHIFT radionici najzanimljivije raditi na Miro ploči.

Raznovrsnost programa UPSHIFT leži u različitim idejama poboljšanja lokalne zajednice, stoga se mladi timovi usmjeravaju na traženje rješenja za izazove u svom okruženju, a Lukas, Matea, Jure Ante i Šime iz Tima 9 žele svojim UPSHIFT projektom riješiti problem nedostatka biciklističkih staza.

– Primijetili smo da na pitanja o tome što bismo najradije voljeli imati ili unaprijediti u svom gradu, najčešći odgovor većine učenika je – biciklističke staze. U našem gradu, ako ste dijete, jednostavno nemate gdje voziti bicikl – tvrde nam.

Na upit o iskustvu s UPSHIFT radionice imaju samo riječi hvale.

Tim 9

– Jako nam se sviđa, zadovoljni smo. Sviđaju nam se najviše energizeri (smije se) jer je zanimljivo raditi s ekipom i slušati razmišljanja drugih. Najviše nam se svidjelo kada smo igrali pronalaženja posebnih stvari u 10 sekundi. Što se tiče soba to je isto baš zanimljivo i mentorica je odlična te nam pomaže najviše što može – govore oni i priznaju da su uzbuđeni zbog predstavljanja projekta svima.

– Sviđa nam se ta napetost zbog predstavljanja projekta pa se trudimo biti što bolji – zaključuje Tim 9.

Sutra će svih 10 timova dobiti priliku prezentirati svoja rješenja pred stručnim žirijem, a tri najbolje ideje osvojit će sredstva za realizaciju projekta.

Želimo im svima sreću!