fbpx
 

UPSHIFT timovi iz Slavonije ukazuju na različite probleme lokalnih zajednica: Danas ih čeka izlaganje rješenja stručnom žiriju, tri tima odnijet će nagrade

UPSHIFT timovi iz Slavonije ukazuju na različite probleme lokalnih zajednica: Danas ih čeka izlaganje rješenja stručnom žiriju, tri tima odnijet će nagrade

Unatoč vikendu iza nas, protekla dva dana za UPSHIFT timove iz Slavonije nije bilo odmora. Čak 41 učenik razvrstan u 10 timova  iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije radio je na kreativnim rješenjima problema njihovih lokalnih zajednica.

Timovi dolaze iz Osijeka, Donjeg Miholjca, Bijelog Brda…


Među njima je i
Tim 5 iz Srednje škole Donji Miholjac koji se dotaknuo problema nedostatne komunikacije između roditelja i djece.

– Problem nedostatka komunikacije između roditelja i djece uzrokuje samoću, povlačenje, slabo samopouzdanje, depresiju djece – započinju učenici te objašnjavaju da zbog toga djeca često traže informacije na internetu.

-Takva djeca često krivo iskazuju svoje osjećaje te im se s vremenom pogoršava mentalno zdravlje – zaključuje Tim 5 koji tomu pripisuju prezaposlenost roditelja, nemar te prekomjerno korištenje društvenih mreža.

Njihovi školski prijatelji iz klupe, iz Tima 6, odlučili su se baviti problemom neinformiranosti učenika u osnovnoj školi o smjerovima, strukovnim zanimanjima i aktivnostima za učenike u srednjoj školi.

– Kako bi se djeca lakše odlučila na izbor upisa trebalo bi im približiti određene informacije. Budući da su djeca dosta neodlučna, a izbor zanimanja im određuje životni put važno je da dobiju pravilnu sliku u određenom smjeru školovanja – ističu učenici Srednje škole Donji Miholjac ukazujući na uzroke poput nesuradnje srednjih i osnovnih škola, ali i nezainteresiranost učenika osmih razreda.

Problemi su nerealni standardi ljepote, predugo sjedenje…


Radišni
Tim 7 uočio je problem iskrivljene slike ljepote uslijed visoko postavljenih standarda na društvenim mrežama. Do tog zaključka su došli nakon provedene ankete u kojoj je čak 40 % učenika izjavilo da bi se već sad podvrgnuli nekim estetskim zahvatima kako bi se uklopili u standarde ljepote.

-Statistika kaže da učenici u samo jednom danu provedu 5-10 sati na društvenim mrežama. Video sadržaji kojima su izloženi, bili ti sadržaji svojevoljno odabrani ili nametnuti od strane društvene mreže, uvelike utječu na oblikovanje njihovog pogleda na život – govore nam sudionici iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod.

Zbog toga će se u svom rješenju usmjeriti na uzroke poput provođenje previše vremena pred ekranima, manjak samopouzdanja, ali i društvena atmosfera koja izjednačava vanjsku ljepotu s uspjehom. Sudjelovanje na UPSHIFT radionici im je poučno, a posebno su se osvrnule na suradnju s mentoricom.

– Sviđa nam se naša mentorica te način rada s njom, a najviše nam se sviđa program Miro Board! – kažu nam.

Tim 8 je jedinstveni slavonski UPSHIFT tim kojeg čine tri učenice Ugostiteljsko turističke škole te jedna učenica III. Gimnazije Osijek, a problem na koji su se usmjerile je dugotrajno sjedenje i nekontrolirano korištenje elektronskih uređaja.

– Živimo u vremenu kada su ljudi otuđeni jedni od drugih više nego ikada. Za to postoji niz razloga, a jedan od njih je i pretjerana uporaba raznih elektronskih uređaja, najviše pametnih telefona. Nakon provedene radionice i ankete u našem Domu učenika došli smo do poražavajućih rezultata da svatko od nas na pametnom telefonu provodi između 5-8 sati dnevno! – govore sudionice iz Tima 8 napominjući da je dodatna posljedica tog trenda da svo slobodno vrijeme provode zatvoreni u sobama i da nitko ni sa kim ne komunicira, a fizička aktivnost im se svodi na odlazak do gradskog prijevoza koji ih vozi do škole.

– Jako nam se sviđa atmosfera i rad s našim mentorom. Zadovoljni smo načinom rada i program u kojem radimo naš plan – komentiraju zadovoljno i ističu da je najteže bilo napraviti plan rada za sam projekt.

Mladi Vukovarci žele bolju skrb za pse lutalice


Iz Vukovara nam stiže
Tim 9, ljubitelji četveronožaca s nesretnom sudbinom zbog kojih žele doći do rješenja o zbrinjavanju pasa lutalica.

– Pse lutalice ponekad spase volonteri koji ih udome, no dosta takvih pasa bude uspavano, jer nema novca za liječenje, a volonteri ovise o tuđim donacijama. Često nailazimo na objave volontera s upitima za pomoć od drugih, jer ih tako jedino mogu spasiti – pričaju nam učenici Gimnazije Vukovar kojima je cilj educirati djecu i odrasle te skrenuti pozornost na zanemarene životinje.

Zadnji tim drugog ovogodišnjeg UPSHIFT-a stiže iz Bijelog Brda. Tim 10 čine najmlađi sudionici radionice i dolaze iz Osnovne škole Bijelo Brdo, a dolaze s idejom učionice na otvorenom, za koju su uočili potrebu u vrijeme pandemije. 

– Potrebno je izraditi desetak drvenih klupa i stolića. Ovaj projekt bi pomogao svim učenicima naše škole, a poprilično smo sigurni da će biti u svakodnevnoj uporabi! – tvrde nam najmlađi sudionici UPSHIFT-a.

Današnjim danom sedam timova iz Slavonije će završiti svoju UPSHIFT priču, a tri tima će po odabiru stručnog žirija dobiti priliku realizirati svoja rješenja navedenih problema te osvojiti novčana sredstva u iznosu od 7.500 kuna i mentorsku podršku tijekom realizacije istog. Želimo im svima puno sreće!